BIZARNI SEKSUALNI OBIČAJI U ŠUMADIJI: I ovo je bilo deo tradicije! - iKragujevac


Svaštara

Iako važimo za tradicionalno društvo koje veoma drži do porodičnih vrednosti, ne tako davno snohačenje bilo je deo tradicije u našoj zemlji. Narod je usvajao različite običaje, a među njima su i seksualni, koji su se i do danas zadržali u ruralnim sredinama.

Naša istorija beleži brojne neobične običaje koji nam danas deluju apsurdno i besmisleno. Međutim, ovi običaji su u neka davnija vremana smatrani normalnim, pa čak i poželjnim. Svadbeni i bračni običaji su bili posebno bizarni, jer se mladenci uglavnom ništa nisu pitali, a žene su bile u posebno nezavidnom položaju u odnosu na muškarce.

Ubedljivo najbizarniji srpski seksualni običaj je snohačenje. Ovaj običaj podrazumevao je seksualno opštenje svekra i snahe u seoskim sredinama. Potiče iz vremena slovenskih zajednica.

U Šumadiji i Pomoravlju je snohačenje utemeljeno ženidbom maloletnog dečaka, još uvek nesposobnog za seksualne odnose sa odraslom devojkom i u tom slučaju je otac obavljao “bračne dužnosti” sa snahom do sinovljevog polnog sazrevanja.

Veridba u kolevci, ovaj bizarni običaj poznat je i kao “veridba u trbuhu”. Naime, kako bi se održalo prijateljstvo među porodicama, očevi su se dogovarali da njihova deca, pod uslovom da im žene ostanu trudne u istom ili približnom trenutku, kad odrastu stupe u brak. Ukoliko se desi da su ta deca istog pola, onda bi postali pobratimi ili posestrime. Ovakvi dogovori su bili realizovani, jer nije smela da se pogazi roditeljska reč.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu