Izvor presušio, a pare otekle u Rogojevcu [Video] - iKragujevac


Sreski špijun

I ako su iz lokalne samouprave izjavili tri dana pred izbore, da je u selu Rogojevac puštena u rad crpna stanica na prirodnom izvorištu vode čime se rešava višedecenijski problem snabdevanja u ovom selu, stvarno stanje stvari je ipak mnogo drugačije.

{youtube}7RfbMPZCmUk{/youtube}
{jathumbnail off}

U selu Rogojevac 3. maja 2012. godine, tačno tri dana pre lokalnih izbora u Kragujevcu puštena je u rad crpna stanica na prirodnom izvorištu vode, čime se po rečima onih koji su tog dana prerezali crvenu traku rešava višedecenijski problem snabdevanja u ovom selu.Ovaj projekat je realizovan zajedničkim ulaganjem u lokalni vodovod u Rogojevcu, gde je grad učestvovao sa 14,5, a grđani sa 8 miliona dinara. Obezbeđena je kvalitetna i zdrava voda za 145 domaćinstava.Izgradnja crpne stanice, potisnog cevovoda, kao i rezervoara i dela primarne mreže, po njihovim rečima bili su pokazatelj dobre saradnje lokalne uprave, javnog preduzeća ''Vodovod'' i građana ovog sela.Sredstva od učešća građana utrošena su na izgradnju dela primarne mreže, a ostatak na deo uličnih razvoda.
Ukupna dužina vodovodne mreže iznosi nešto više od 9,5 kilometara i do potrošača dolazi prirodnim padom iz rezervoara na visini od 120 metara. Rogojevačkim vodovodom će upravljati vodni odbor mesne zajednice.

Međutim devet meseci nakon ovog sudbonosnog dana slika istorijskog projekta je potpuno drugačija. Na izvoru"Janković česma" koja je prirodno izvorište, pumpa i hidrofor nisu spojeni sa električnom mrežom,a voda otiče u prazno. Bazen gde se skladišti voda nema priključak ni za vodu ni za struju, a plastična creva koja treba da dovedu vodu do građana Rogojevca leže pored puta neupotrebljena. Gradska vlast se uveliko hvali kako je ceo Rogojevac priljučen na vodovodnu mrežu. Stanovnici Rogojevca znaju pravu istinu: u selu nema vode i pitaju se gde je njihov novac? 

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu

SRESKI ŠPIJUN / BEN AKIBA

Aleksa Žunić - Sreski špijun je lik iz drame "Sumnjivo lice" našeg poznatog komediografa koji je osim pod svojim imenom, pisao i pod pseudonimom „Ben Akiba“. Aleksa u pomenutoj komediji deli svoju vizit kartu na kojoj piše da je špijun i dok se Kapetan čudi tom činu objašnjava mu "Dok je krio, ništa nije mogao da dozna, a sad mu svi jedni protiv drugih kazuju".

Osnovna ideja ove rubrike na iKragujevac portalu je da to bude mesto gde će čitaoci dostavljati informacije Sreskom špijunu, odnosno nama a mi ćemo ih bez cenzure objavljivati. Imajući u vidu škakljivost teme i moć onih kojima te informacije neće biti po volji, Nušić će do daljnjeg biti “Ben Akiba”. Jedna fotografija, jedan video prilog, jedan komentar ne može promeniti svet ali može naš mali mikrokosmos koji nas okružuje. Šaljite nam priloge a mi ćemo ih sa zadovoljstvom objaviti.

Sloboda, Jednakost, Kragujevac