Košarkaš Uroš Nikolić: „ Posebno sam vezan za Crvenu Zvezdu i kragujevački Radnički “ - iKragujevac


Sport

SRBIN KOJI JE ZALUDEO ŠVAJCARSKU Osvajao titule u Sloveniji i Poljskoj, a sada želi novi trofej! Osnovu ekipe iz Masanja čine naši igrači, a ostali su reprezentativci Švajcarske i dobri stranci. Sa dobrom atmosferom, kakva je u klubu, i igrama kakve smo prikazivali možemo da napadnemo trofej, kaže momak iz Kragujevca Nekadašnji mladi reprezentativac Srbije, koji je s tom selekcijom 2007. godine osvojio Evropsko prvenstvo,  košarkaš Uroš Nikolić (34) na putu je da svojoj, svakako vrlo uspešnoj karijeri doda i četvrtu titulu. Centar (207) koji je košarkaški put započeo u Slogi iz šumadijskog gradića Batočine, igra zapaženu ulogu u SAM basketu iz Masanja, kod Lugana, u kantonu Tičino. Klub je trenutno drugi u švajcarskoj ligi sa 13 pobeda i tri poraza. Ispred njega je Olimpik iz Friburga, koji ima 16 pobeda i jedan poraz. Liga ima 10 klubova.

58812_kk-crvena-zvezda-uros-nikolic_ls.png

Rođen si u Kragujevcu, a odrastao u Batočini, po čemu pamtiš svoje detinjstvo?

-Detinjstvo pamtim po tome što smo svaki slobodan trenutak provodili napolju, baveći se sportom ili nekim drugim aktivnostima. Trudim se da tako vaspitavam i svoju decu, sa što manje moderne tehnologije, a više boravka u prirodi.

Kada si prvi put izašao na košarkaški teren, kako si se osećao?

-Osecao sam se uzbudjeno, ni sam nisam bio siguran da li je to sport za mene, ali sam se veoma brzo zaljubio u košarku.

Kako je tekla tvoja košarkaška karijera, koliko klubova u domaćoj ligi si promenio?

-Promenio sam dosta klubova u dosadašnjoj karijeri, od domacih klubova igrao sam u Slogi iz Batočine (maticni klub), Zastava Kragujevac, Hemofarm, Mega Leks, Crvena Zvezda i Radnički Kragujevac.

Za koji klub si posebno vezan?

-Uz svoj matični klub, posebno sam vezan za Crvenu Zvezdu i naravno Radnički Kragujevac. Sezone, u kojima sam nastupao u ovim klubovima, ujedno su mi i jedne od najlepših.

Može li se reći da je jedan od najbitnijih rezultata osvajanje Prvenstva Slovenije kao član KK Krka 2010. godine?

-Što se tiče uspeha, ja bih pre izdvojio zlato na Evropskom prvenstvu za mlade U20 2007.god. Što se tiče klupskih uspeha, to su titule u Sloveniji i Poljskoj.

Kakva iskustva nosiš iz KK Zvezde, koga od saigrača iz te postave naročito ceniš?

-Taj period u Crvenoj Zvezdi je bio dosta turbulentan, klub je bio u lošoj situaciji, ali su momci koji bili tamo dali sve od sebe da se to ne oseti na terenu. Iz te ekipe ne bih izdvajao nikoga , ali sigurno je da je Nemanja Nedović napravio najveću karijeru.

Posle Zvezde , nastavio si inostranu karujeru, koji klub bi posebno izdvojio?

-Od klubova u  inostranstvu izdvojio bih Turow Zgorzelec sa kojim sam osvojio prvenstvo Poljske I naredne sezone igrao u Evroligi.

S obzirom na to da si promenio puno evropskih zemalja I klubova, gde misliš da košarkaši imaju najbolje uslove za rad?

-Uslovi za rad se naravno razlikuju od kluba do kluba, što se tice zemalja u kojima sam ja nastupao , Belgija je definitivno bila najorganizovanija po pitanju svega.

Sa mladom reprezentacijom Srbije , postao si šampion Evrope u Sloveniji 2007. godine, pored tebe,postoji li još neko zvučno ime koje je bilo u ekipi, a i danas ima profesionalnu karijeru?

-Ubedljivo najbolju karijeru ima Miloš Teodosić, ali tu su bili i momci poput Vladimira Štimca, Milenka Tepića itd...

Kako gledaš na ekspanziju kragujevačkog sporta, pratiš li uspehe sportista iz Šumadije?

-Ja sam lokalpatriota , tako da  pratim dešavanja u Kragujevcu. Čini mi se da je situacija bolja, nego pre par godina, ali mislim da grad zaslužuje mnogo više od trenutnog, što se sporta tice. Nadam se da će tako i biti u budućnosti.

Koliko ti je važna podrška porodice?

-Podrška porodice mi je veoma bitna, oni su uvek sa mnom gde god da igram i odatle crpim snagu i energiju za nove pobede.

Imaš li već u planu, čime bi se bavio kada završiš profi karijeru?

-Još uvek se aktivno bavim košarkom, a o tome ću razmišljati kada dođe vreme za to.

Mario Badjuk

Foto: Privatna arhiva

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu