Gradska uprava podržala obnovu sportskih terena i rekonstrukciju zgrade Sokolane - iKragujevac


Sport

Posle duže od tri decenije nebrige, počela je obnova sportskih terena u naselju Stara radnička kolonija, a u planu je i rekonstrukcija zgrade Sokolane koja je pod zaštitom države, te vraćanje ovog prostora prvobitnoj nameni - za održavanje prosvetnih, kulturnih i sportskih priredbi.

Inicijativu su - na predlog udruženja nazvanog "Posle kiše" - pokrenuli žitelji Stare radničke kolonije, a podržala ih je Gradska uprava u Kragujevcu koja je iz budžeta, zasad, izdvojila oko dva miliona. I, radovi su u punom jeku...

- Cilj nam je da ovo naselje ponovo oživi, da se mladi vrate sportskim aktivnostima i opet organizuju razne kulturne manifestacije, pa da se u parkiću nanovo čuje dečja graja, baš kao nekada i na otvorenim sportskim terenima, odnosno u zgradi Sokolane - objašnjava predsednik pomenutog Udruženja Dušan Mirić, naglašavajući da ne zapostavljaju ni pomoć mladima koji su krenuli stranputicom, pa dolazili u sukob sa zakonom.

Kaže, u pitanju je radničko naselje i nije malo onih kojima u kriznim vremenima treba podrška, a najbolji "lek" su sport, kultura i ostalo što predstavlja prave vrednosti.

- Pre nekoliko meseci smo koliko-toliko osposobili sportsku salu u Sokolani, pa u njoj već radi pet sportskih klubova, a aktiviralo se i folklorno društvo. Štaviše, ovde u besplatnu školicu sporta dolaze i deca iz okolnih naselja - kazao je Mirić.

Biser arhitekture iz 1929.
ZGRADA Sokolane je zaštitni znak Stare radničke kolonije i kulturno dobro u nadležnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Potrebni su obnova svlačionica i toaleta, uređenje spoljašnjeg izgleda, zamena prozora... Jer, objekat je podignut još 1929. u centru tada najvećeg planski izgrađenog naselja u državi. Stara radnička kolonija je, saznajemo, nastala po ugledu na nemačka i engleska naselja, za potrebe stambenog zbrinjavanja radnika Artiljerijsko-tehničkog zavoda u Kragujevcu.

Član Gradskog veća zadužen za sport Predrag Stevović priznaje da je pomenuti prostor decenijama bio zapušten, a sada najavljuje da će, osim već započete obnove postojećih sportskih borilišta, ovde "nići" i potpuno novi, namenski teren za basket "tri na tri" koji se već "plasirao" i na Olimpijske igre.

- U planu je i kompleksnija obnova Sokolane, ali će za to biti neophodno produbljivanje saradnje sa Zavodom za zaštitu spomenika. Očekujem da će to biti kompleks za ponos svih Kragujevčana, te svojevrsni model po kojem ćemo u perspektivi oplemeniti život u svim gradskim naseljima - zaključuje Stevović.

 

Izvor: novosti.rs

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu