Vasović: Cilj da se što pre vratimo u normalu i nastavimo da rastemo - iKragujevac


Sport

Sezona iz snova Vaterpolo kluba Radnički prekinuta je sredinom marta, epidemijom koronavirusa, a još uvek je neizvesno da li će biti nastavljena i da li će Kragujevčani posle osvajanja Kupa Srbije i Regionalne A2 lige imati šansu da se bore i za trofej namenjen prvaku države.

Direktor vaterpolista Radničkog i jedan od najzaslužnijih za procvat ovog sporta u gradu na Lepenici, Jugoslav Vasović, govorio je o trenutnoj situaciji u Klubu, povratku u bazen posle dvomesečne pauze koju ovaj sport ne pamti i velikim ambicijama koje Kragujevčani iz godine u godinu podižu na sve višu lestvicu.

Radnički je ove sezone na impresivan način osvojio Kup i A2 ligu i u ta dva takmičenja ostvario 18 pobeda i jedan remi. Neporažen je još od septembra. Da li ste zadovoljni dosadašnjim delom sezone?
- Zadovoljni smo osvajanjem Kupa i plasmanom u A1 ligu, ali u ovoj sezoni smo se nadali da na kraju prvenstva možda pokažemo i najviše i osvojimo i naslov šampiona Srbije. Međutim, zbog epidemije koronavirusa smo, kao i svi, prekinuli aktivnosti i u ovom trenutku se ne zna da li će liga biti nastavljena.

Prvotimci su pre desetak dana prvi put uskočili u bazen posle gotovo dvomesečne pauze. Koliko vas je situacija sa koronavirusom poremetila?
- Ovo je jako veliki udarac za vaterpolo, pogotovo pauza od dva meseca koja se, mogu slobodno da kažem, nikada pre nije dešavala. Nedostatak treninga je veliki problem, naročito za mlađe naraštaje u klubu. Pre svega, nadamo se da će se epidemiološka situacija u zemlji normalizovati i da ćemo usput svi zajedno naučiti o virusu kako bismo ubuduće radili na prevenciji. Nadamo se da ćemo što pre početi sa normalnim radom, jer još uvek samo prvi tim trenira u vodi, a očekujemo da će ubrzo i deca uskočiti u bazen.

Kako funkcioniše Klub u vreme epidemije?
- Moram da pohvalim celo Sportsko privredno društvo Radnički, na čelu sa rukovodećim članovima, direktorom Ilićem, sportskim direktorom Vulovićem i tehničkim direktorom Markovićem, kako za rad za vreme epidemije, tako i njihove napore i želje da se sve što pre vrati u normalu. Ovaj prelazni period je jako težak, ali smo zahvaljujući Sportskom privrednom društvu veoma brzo doveli u red objekte za trening.

Da li je bilo problema na finansijskom planu?
- Finansijskih poteškoća do sada nije bilo, ali je moguće da će ih biti, jer je još uvek nepoznato šta će se sve događati na ekonomskom planu. Ipak, ja sam optimista i nadam se da će svuda sve biti bolje i da ćemo raditi još jače. Za sada sve funkcioniše odlično, zahvaljujući Sportskom društvu i Gradskoj upravi. Još jednom bih iskoristio priliku da se zahvalim sada već odlazećem gradonačelniku Radomiru Nikoliću na svemu što je uradio za sport u Kragujevcu, posebno za vaterpolo, što znam najbolje. Zahvalio bih se i sponzorima koji su nas podržavali, posebno kompaniji SBB, najvećem sponzoru Sportskog privrednog društva Radnički, koji nam nije otkazao sponzorstvo ni u ovom teškom vremenu.

Sudbina ovogodišnje Super lige trebalo bi da bude poznata početkom juna. Da li je moguće da se liga nastavi?
- Voleo bih da se liga nastavi iz mnogo razloga. Smatram da moramo da igramo i da svi sportisti moraju da se bave sportom ukoliko je to moguće i dozvoljeno od strane nadležnih organa. Osnova postojanja svih nas i sporta je da se takmičimo, zbog toga smo tu, treniramo i radimo, zato imamo sponzore i određena sredstva. I ta mala deca treniraju da bi se takmičila, a ne samo da bi trenirala. Ukoliko postoje zdravstveni uslovi, ne vidim nijedan razlog da se ne nastavi. Imali smo dva sastanka u Vaterpolo savezu Srbije, na kom su izneta različita razmišljanja. Stav Radničkog je da se igra, dok neki drugi nemaju takvo mišljenje. Možda i najvažnija stvar za vaterpolo je što posle otkazivanja Olimpijade i međunarodnih takmičenja za mlađe kategorije imamo priliku da leti završimo zvanično takmičenje posle mnogo godina. Odluka nije ni na meni ni na klubovima, već na Savezu i verovatno da ni njima nije lako, jer je odgovornost za nastavak takmičenja na njima.

Koji je Vaš predlog za nastavak Super lige?
- Moj predlog je da se sa takmičenjem nastavi tamo gde se i stalo. Ostalo nam je šest kola i plej-of i to je planirano da se odigra u razmaku od mesec i po dana, što bi po meni bilo idealno u periodu od jula do septembra. Ne znam ni da li bi bilo moguće i regularno da bude drugačije i da se menjaju propozicije u sred sezone. Mislim da nije. Međutim, ukoliko bude predložen i neki drugi sistem, sigurno neću biti mnogo protiv toga, jer smatramo da je najvažnije da se igra i da je to naša obaveza.

Da li Klub ima „plan B“ u slučaju da se sezona prekine?
- Čekamo da vidimo šta će se desiti. Nije realno da se takmičarske utakmice igraju pre jula, zbog pauze u treningu i povratka u bazen. Igračima treba mesec do mesec i po dana da se spreme za takmičarske napore. Svi čekamo da počne fudbal, da vidimo kako će to funkcionisati, ali i šta će se desiti sa drugim sportovima. Ukoliko se otkaže Super liga, a bude moguće da se igra, Radnički će sigurno nastaviti da radi i igraće neke utakmice. Ukoliko još bude dozvoljeno prisustvo publike, tim bolje, jer bi preko leta na otvorenom to mogla da bude jako lepa promocija ovog našeg sporta.

Među letnjim aktivnostima kluba je i sada već tradicionalni Memorijalni turnir „Nenad Nena Manojlović“, koji je kroz pet dosadašnjih izdanja izrastao u lepu manifestaciju. Da li će se igrati i ove godine?
- Ukoliko bude moguće, pokušaćemo da organizujemo „Nenin memorijal“ kao i do sada, sa međunarodnim klubovima, ali su šanse za to trenutno male. Imali smo dogovor sa Sportklubom da „Nena“ ove godine bude praktično pilot projekat i da se na toj televiziji napravi program „Water Polo 4 Kids“, poput onog „Basket 4 Kids“ koji već postoji. Sada malo iznosim ekskluzivne informacije, ali imali smo velike planove. Ove godine bi to bio pilot projekat, a već sledeće, kao u košarci, igrali bi se turniri po bivšim jugoslovenskim republikama, a na kraju finale. Na ovogodišnjem turniru to bi praktično bilo samo finale, a bili bi pozvani timovi iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Srbije. Sada ne znam koliko je ostvarivo i ko bi došao, ali potrudićemo se da napravimo turnir i nadam se da ćemo sa Sportklubom ispratiti tu priču, čak i ako zbog ove situacije budu igrale samo srpske ekipe. Bilo bi lepo da ideja „Water Polo 4 Kids“ zaživi.

Kakve su ambicije Radničkog u budućnosti?
- Klub ima uvek najviše ciljeve. Želimo da igramo u evro takmičenjima, da što duže ostanemo u Evropi i da osvajamo titule u svim takmičenjima. Još uvek je neizvesno da li će se Regionalna liga igrati sledeće sezone, za sada su velike šanse da će se promeniti format i da će se igrati turnirski. Imamo planove za jačanje igračkog kadra i još neke promene, ali dosta toga vezano je za situaciju sa virusom i nastavkom ove sezone. Okvirno, postoji predlog Evropske kuće vaterpola da takmičenja počnu u oktobru i mi već započinjemo pripreme za to. Ukoliko se ovogodišnja Super liga ne bude nastavila, planirane promene desiće se i ranije.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu