BRAVO! Kragujevčanin osvojio trofej "Beogradski pobednik" - iKragujevac


Sport

Trofej „Beogradski pobednik ponovo je, posle 44 godine, u rukama jednog kragujevčkog boksera. Kragujevčanin Trifun Dašić je u finalu, u kategoriji do 75 kilograma savladao Francuza Bengora Bambu rezultatom 5:0.

Koliki je ovo uspeh kragujevačkog boksa, govori i podatak da je poslednji ovdašnji bokser, koji je osvojio „Beogradskog pobednika“ bio Nenad Matejić davne 1974. godine.

Na ovaj veliki uspeh boksera „Radničkog” bačena je i jedna „senka”. Naime, proslavu ovog velikog uspeha finansirali su ljubitelji kragujevačkog boksa, u gradskoj kafani „Balkan”, pošto prema njihovim rečima, gradski oci nisu smatrali da je ovaj trofej vredan pažnje.

- Ovu titulu tek sada proslavljamo, zbog toga što su naši reprezentatvci braća Gašići učestvovali na takmičenju Češkoj, a braća Jovanović u Mostaru. Hteli samo da damo na značaju svoj četvorici, Jovanovićima u mladoj, a Gašićima u seniorskoj reprezentaciji. Prevashodno smo hteli da odamo počast bokseru u srednjoj kategoriji Trifunu Dašiću, koji je pre mesec dana osvojio titulu „Beogradskog pobednika“, kaže za portal Pressek Dragan Prodanović, predsednik Bokserskog kluba „Radnički”.

Koliko je ovo uspeh, Prodanović dodaje da ovu titulu nije osvojio ni kragujevačka i jugoslovenska legenda Mirko Puzović, sadašnji sportski direktor ovog kluba, koji je osvajao „zlatnu rukavicu”, kao i 11 evropskih i svetskih medalja.

- Poslednji koji je osvojio ovo priznanje je Nenad Matejić davne 1974. godine. Mi smo želeli da se na ovaj način zahvalimo tom momku, koji je ujedno i reprezentativac Srbije i očekujemo da će uskoro učestvovati na Mediteranskim igrama u Španiji, 22. juna ove godine, i da će doneti medalju našoj zemlji, napominje Prodanović.

Bez obzira na finansijske teškoće u ovom sportu, bivši bokseri kao i fanovi Bokserskog kluba „Radnički”, uspeli su da u poslednje dve godine povećaju broj onih koji posećuju bokserske mečeve u Kragujevcu.

- Posle uspeha naših boksera, dnevno imamo po 40 dece na treningu. Sve više je i devojčica koje treniraju ovaj sport, što je zadivljujuće. Posle sedmog osvajanja prvog mesta u Šumadijskom regionu, nadam se da ćemo biti učesnici prve lige. Mi smo pobedili Beogradski region, a Vojvodina Istočnu Srbiju. Očekuje se da 2. juna „ukrstimo rukavice” sa Vojvodinom i pobedimo. Iako sam očekivao da posle ovih uspeha, naši momci budu primljeni u Skupštini grada i dobiju podršku od gradske vlasti, zato što predstavljaju našu državu, nažalost, to se nije dogodilo! Imali smo pobednika na drugom najstarijem međunarodnom turniru za boksere, gde je učestvovalo 180 boksera iz 22 zemlje, koji je održan 56. put u Beogradu. To je ogroman uspeh, ali nismo dobili ni dinar od našeg grada, kaže Prodanović.

Legendarni bokser Slavko Sorgić nedavno je napunio 90 godina, i tu proslavu smo pravili u obližnjem Rekovcu, gde je predsednik te opštine sve učinio da taj događaj bude adekvatno proslavljen.

- To je trebalo da bude u našem gradu, jer je Sorgić u ovom sportu učinio mnogo za ovaj grad, revoltiran je Prodanović.

Da bi rođendan, poznatog i priznatog Kragujevčanina uveličao, pobrinuo se i poznati umetnik i bivši bokser „Radničkog” Miroslav Tomić, koji je legendi boksa napravio statuu, povelju i ikonu, koju mu je predao na proslavi u Rekovcu.

- U ring sam ušao davne 1964. godine kao četrnaestogodišnjak, kada je „Radnički” 1971. godine ispao iz Prve lige. Tadašnji predsednik kluba me je posavetovao da bokserske rukavice okačim o klin i ring zamenim amfiteatrom. Poslušao sam ga i završio fakultet, objašnjava Miroslav Tomić.

On kaže da vrlo mali broj boksera završi visoke škole, ali da smatra da odnos prema Slavku Sorgiću treba da bude kao da je završio deset fakulteta.

- Sorgić je jednom rečju - institucija! On bio legendarni bokser, učitelj tog sporta, desetobojac i počasni građanin grada Kragujevca. Zato je ovu proslavu trebalo da napravi ovaj grad. Srećom, drugi ljudi su se ponudili i hvala im, od srca, na tome, zaključio je Tomić.

Izvor: Pressek

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu