Miroslav Nikolić: Neće Radnički propasti bez Dinkića - iKragujevac


Sport

"Svi su protiv nas, jer misle da smo mali klub, ali izborićemo se", uverava trener kluba iz Kragujevca, koji je prinuđen na strogu štednju.

Početak sezone je ’iza ćoška’, pa u Radničkom užurbano rade na kompletiranju igračkog kadra koji će biti konkurentan i u Jadranskoj ligi, ali i u Evrokupu. Ali, nije lako timu iz Kragujevca, s obzirom da je posle pada lidera URS-a Mlađana Dinkića sa vlasti i Radnički pao u nemilost besparice. Ipak, Miroslav Nikolić, trener Radničkog, u intervjuu za MOZZART Sport uverava da će klub umesti da se izbori sa svim nedaćama i iz cele krize ispliva još jači.

Uostalom, neki problemi su rešeni, poput tužbe koju je protiv Radnilkog podneo Teriko Vajt.
"Sa Vajtom smo se dogovorili da malo sačeka, svi klubovi i kod nas i u Evropi duguju. Budući nastupi u ABA ligi i Evrokupu već su zainteresovali neke sponzore. Sve to što se desilo sa Mlađom Dinkićem dosta utiče na atmosferu u klubu. Smanjio nam se budžet, primorani smo da biramo jeftinije igrače. Ali Mlađa je moj veliki prijatelj i on će i dalje da nam pomaže. I ja radim mesecima bez plate, guraju me sportski motivi i idem dalje, pare nisu sve. Zar ja sad treba zbog toga da odem, da napustim celu priču, a doveo sam vrhunski košarku u Kragujevac? Grad će morati više da se angažuje, ne može sve Dinkić sam da rešava. Radnički nije u situaciji da plaća kao Cibona, Crvena zvezda, Partizan... Ne volim neuspehe da pravdam malim budžetom. Kad igramo, onda igramo i izborićemo se za neštio".

Pomalo razočarano, popularni Muta priznaje da mnogi igrači nisu bili dovoljno strpljivi da sačekaju konačni razvoj situacije oko plasmana u ABA ligu, te su napustili Kragujevac.
"Sa igračima od prošle sezone više nema pregovora. Neki nisu mogli da sačekaju, ali to donekle i razumem, svako gleda sebe, a oni nisu ni imali mnogo vremena za premišljanje. Ipak, nisu bitni pojedinci, nego klub", ističe Nikolić.

Trojicu mladih igrača lojalnih Radničkom, Birčevića, Dimića i Jovića, Muta će pokušati da afirmiše što više. Klupske boje braniće i novajlije u ekipi sa kojima su nedavno sklopljeni ugovori: plej Marinković, krilo Kalinić i bek-šuter Di Džej Sili, a uveliko se razmišlja o novim pojačanjima.

"Treba da dovedemo još dve petice od kojih će jedan biti Amerikanac. Kalinić može da igra pozicije tri i četiri, pa nam fali još jedna četvorka, a dovešćemo i još jednog beka koji će pokrivati više pozicija", kaže Nikolić koji imena potencijalnih igrača drži u tajnosti da mu se planovi ne bi izjalovili i objašnjava kakva je trenutno situacija na košarkaškom tržištu.
"Stranci su jeftiniji nego domaći igrači. Da ne bismo ponavljali neke greške iz prošlosti, rešio sam da ove godine plaćamo po učinku. Tako želimo da izbegnemo situaciju da neko ima osiguran ugovor, zbog čega nema volju da igra".
Nikolić je Miljenovića mnogo želeo u klubu prethodne sezone, međutim, Nenad je uglavnom sedeo na klupi, posebno u ABA ligi. O produžetku ugovora sada nije ni bilo reči, Miljenović je među prvima napustio klub, ne dočekavši u Kragujevcu vesti da će Radnički ipak igrati u Evropi.

"On je bio mnogo nestrpljiv, još na početku je rekao da neće da igra domaću ligu i otišao je. On je svetski potencijal i misli da je prevazišao okvire naše košarke. Iskreno, nismo ga ni platili, pa je kao i ostali, bio direktno slobodan. Bilo bi mu bolje da je sačekao, ali tako je kako je. Mislim da još treba da ojača fizički, iako ima fenomenalna rešenja u napadu. Košarkaška javnost mora da zna da su svi bili slobodni igrači zbog neredovnih isplata i nema tu mesta nikakvim zamerkama".

Trener poznat kao čovek bez dlake na jeziku, Muta ne ostavlja mesta nagađanjima, već konkretno iznosi cifre koje su neki njegovi njegovi dojučerašnji puleni tražili da bi ostali.
"Ćapin je tražio ugovor od 500.000 evra! On je igrao zbog mene, kao što je i isticao u medijima, i odigrao je fenomenalno. Ipak sa takvim zahtevima nisam mogao da ga zadržim. Isto važi i za Vajta. Kako da ostane kad se priča o cifri od oko 400-500 hiljada?! Svi hoće da idu preko, afirmisani košarkaši ovde neće da igraju".

Odlazak Dače Mijatovića iz kluba retko ko je mogao da zamisli, a nedavno se sa ekipom pozdravio i kapiten Sinovec.

"Oni su izuzetni igrači sa kojima sam odlično sarađivao, ali su bili među nestrpljivima, a i otišli su za veće ugovore, što je razumljivo. Mi nismo u situaciji da ih plaćamo više, a i dugujemo im. Sa Mijatovićem sam sarađivao pet godina, on se kod mene i afirmisao. Na te stvari ne treba to emotivno gledati, svako teži boljem. Bile su tu neke srceparajuće izjave, kao ’Dobro mi je bilo u Kragujevcu’. Pa ako ti je bilo toliko dobro, što nisi ostao? Tako će i Di DŽej Sili sutra da ode, jer ima 22 godine i uzeli smo ga jeftino. Kada je Mlađa (prim.aut. Mlađan Dinkić) otišao sa vlasti, svi su zamišljali propast kluba. Nepoverenje pojedinih je dodatno podgrejao i moj jednomesečni izostanak zbog operacije. Nikoga ne mogu da jurim da na silu igra ovde. Moj stav je da svako ko je nezadovoljan, čak i kad ima ugovor, može da ide".

Obzirom na sva dešavanja i novitete koji očekuju tim iz Jezera, nezahvalno je bilo šta prognozirati.

"Nećemo postavljati ciljeve, takmičimo se, pa dokle doguramo. Bitna je stabilizacija ekipe i da ćemo iz inata napraviti Radnički. Svi su protiv nas, misle da smo mali klub, a sa tim predrasudama ćemo se izboriti".

izvor: mozzart sport

{jathumbnail off}

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu