Neka se pripremi Mirko Cvetković - iKragujevac


Politika

Akcijama Radne grupe za borbu protiv korupcije i kriminala narednih dana biće obuhvaćen i bivši premijer Mirko Cvetković 

Mirko Cvetković, nekadašnji predsednik Vlade, ministar finansija i direktor Agencije za privatizaciju, uskoro bi mogao da bude saslušan u vezi sa akcijama Radne grupe za borbu protiv korupcije i kriminala, koja se bavi istraživanjem spornih privatizacija.

- Cvetković bi mogao da doprinese i otkrivanju pojedinih stvari u aferi „Agrobanka“, za koju je osu-mnjičen i jedan od njegovih najbližih saradnika Zvonimir Nikezić. Vlasnik „CES Mekona“ Zvonimir Nikezić i Mirko Cvetković,  dugo imaju poslovno-porodičnu saradnju. Cvetković je radio u „CES Mekonu“, a Dušan Nikezić, Zvonimirov sin, bio je državni sekretar u Ministarstvu finansija, koje je vodio Cvetković. Drugi Nikezićev sin, Pavle, radi s Cvetkovićevim sinom Aleksandrom u Jugoslovenskoj autorskoj agenciji. Zvonimir Nikezić je napustio UO Agrobanke samo tri meseca pre nego što je država uvela prinudnu upravu posle otkrivanja manjka od 300 miliona evra. Mirko Cvetković je u vreme propadanja ove banke bio na čelu Ministarstva finansija, ali i na premijerskoj poziciji i morao je da zna šta se dešava sa 20 odsto udela države u toj banci.

Sporne privatizacije iz Cvetkovićevog vremena

♦ Sartid (mart 2003)Smederevska železara prodata je američkom „Ju-Es stilu“ za 21,3 miliona dolara, a to se dešavalo u vreme kad je Cvetković bio na čelu Agencije za privatizaciju. „Sartid“ je prodat iz stečaja neposrednom pogodbom, dok su dugovi, koji su se procenjivali na 1,7 milijardi dolara, preneti na državu.

♦ Putnik (maj 2003)Preduzeće „Putnik“ je privatizovano metodom javnog tendera u maju 2003. između ATD „Putnik“ kao prodavca, Agencije za privatizaciju i „Junivorld holdings limitid“ kao kupca. Agencija za privatizaciju ugovor je kasnije raskinula.

♦ Jugoremedija (jul 2003)Zbog malverzacija u ovom preduzeću u oktobru ove godine uhapšeni su bivši direktor Jovica Stefanović Nini i dvoje njegovih saradnika. Oni su osumnjičeni da su proneverili 7,5 miliona evra.

♦ Šinvoz (april 2004)Zrenjaninska fabrika za remont i proizvodnju šinskih vozila „Šinvoz“ u stečaju je od novembra 2007. Agencija za privatizaciju je tri godine omogućavala kupcu da kršenjem zakona i ugovora namerno vodi firmu u stečaj.

♦ Tehnohemija (decembar 2003)Agencija za privatizaciju raskinula je kupoprodajni ugovor s kupcem „Tehnohemije“ iako je on ispunio sve ugovorne obaveze, izmirio pet i po od ukupno šest rata kupoprodajne cene i investirao 60 miliona dinara.

♦ Srbija turist (septembar 2003)Agencija je 30. juna 2006. raskinula ugovor o kupoprodaji primenom odredaba člana 41a Zakona o privatizaciji, iako je ugovor zaključen dve godine pre nego što su ove odredbe stupile na snagu.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu