IZNENAĐENJE: Srpska napredna stranka napravila najbolji rezultat u Kragujevcu - iKragujevac


Politika

Lista „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“ u Kragujevcu je dobila 40,09 posto birača. Za listu „Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije“ glasalo je 16,31 posto Kragujevčana.

 

Već ovi podaci govore da Kragujevac danas nije centar otpora vladajućem režimu, kako je ranije često kvalifikovan, već se nalazi na prvom mestu većih gradova po podršci Srpskoj naprednoj stranci i Aleksandru Vučiću. 

Na predsedničkim izborima Aleksandar Vučić dobio je od Kragujevčana 54,7 posto, ili 50.417 glasova, a kada je prvi put biran 2017. imao je 52,14, odnosno 43.556 glasova, što znači da mu je u prethodnih pet godina rejting u Kragujevcu porastao.

Procenat glasova koji je na parlamentarnim izborima u Nišu osvojila Srpska napredna stranka manji je od republičkog i iznosi 37,08%, dok je 15,47% osvojila lista Ujedinjeni za pobedu Srbije.

Izborna lista Srpske napredne stranke osvojila je u Novom Sadu, na parlamentarnim izborima, 36,68 odsto glasova, dok je koaliciji Ujedinjeni za pobedu Srbije pripalo 20,27 odsto glasova.

Ista situacija je sa Beogradom, Čačkom i ostalim većim gradovima ... 

Podrška u Kragujevcu nije slučajna, Ovo je bila dobra godina za Kragujevac. Godina gradnje i velih investicija. Do 2025. godine država će u Kragujevac uložiti više od milijardu evra. Nikada do sada Kragujevac nije imao takvu finansijsku podršku i takav investicioni zamah. Grad doživljava procvat u svakom segmentu – kaže u intervjuu za “Blic”, Nikola Dašić gradonačelnik Kragujevca.

Po rečima samih građana, sa kojim smo imali prilike da pričamo, Kragujevac je drugi grad sa novom gradskom administracijom. Gradonačelnik je stalno na terenu, njegovi saradnici posvećeno rade na ispunjavanju predizbornih obećanja a rezultati su vidljivi golim okom. 

Završena je Palata pravde najmoderniji pravosudni objekat u Srbiji, čime je Kragujevac postao pravosudni centar centralne Srbije. U okviru državnog projekta stanogradnje stambeno pitanje rešiće blizu hiljadu porodica. Konačno gasimo kotlove na ugalj i prelazimo na gas u sistemu daljinskog grejanja. Radovi u „Energetici“ biće završeni u naredna dva meseca. Uz najsavremeniju opremu pozitivni efekti će biti višestruki, jer je ovo investicija u zdravlje Kragujevčana.

Sprovedeni, projekti u toku i oni koji su u pripremi prevazilaze milijardu i 100 miliona evra. U praksi troškovi mogu i da porastu zbog niza faktora, ali to su realni okviri.

Započeti su i radovi na izgradnji kanalizacione mreže u dužini od 360 kilometara u okviru projekta Čista Srbija. Grad je bio, gotovo pre svih u državi, spreman za pokretanje investicije zahvaljujući proaktivnom radu na projektovanju novih kanalizacionih pravaca od strane našeg JP Vodovod, ali i koordiniranom radu gradskih službi na rešavanju imovine. Mislim da smo iznenadili i državu brzinom otpočinjanja projekta.

U centru Šumadije biće rešen i problem odlaganja i upravljanja komunalnim otpadom. Savremena regionalna deponija sa reciklažnim centrom na lokaciji Vitlište omogućiće odlaganje otpada u skladu sa najvišim ekološkim standardima. Čitav projekat podrazumeva rekultivaciju i sanaciju postojeće deponije u Jovanovcu, čime će to ruglo, koje čitav život gledamo na obodu grada, postati pošumljeno, pa možda i izletište – vidikovac, po uzoru na slična rešenja u zapadnim zemljama. U okviru projekta Čista Srbija, u Kragujevacu se priprema izgradnja novog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Mnogo projekata se izvodi u Šumadiji, ali su za Kragujevac bez sumnje najvažniji Severna obilaznica i Gružanski koridor, kojim će se grad povezati sa Moravskim koridorom. Severna obilaznica neće samo izmestiti težak tranzitni saobraćaj iz centra, već će prostorno otvoriti grad na tu stranu za nove pravce urbanog razvoja i to je benefit ravan ekološkom efektu koji sa sobom ona donosi.

Veliki broj obnove i izgradnje nove sportske infrastrukture je u velikom zamahu. 

 

New%20Project%20-%202021-10-29T150220.243.jpg

 

Skola-Djura-Jaksic-Kragujevac.jpg

 

cikamata6.jpg

 

 

 

Po rečima člana gradskog veća za sport Predraga Stevovića, u ovoj godini završava se novi skejt park, nova atletska staza, poligon za pse, uređenje šumaričkog jezera i bazena i mnogi drugi projekti koji menjaju naš grad i stavljaju nas na sportsku mapu Srbije i regiona. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu