“300 Kragujevčana” upozorava - Deca u Kragujevcu bez urgentne pomoći u drugoj polovini juna - iKragujevac


Politika

Udruženje ''300 Kragujevčana'' obratilo se pismenim putem gradonačelniku, članu gradskog veća za zdravsto i socijalna pitanja dr Gordani Damjanović, direktoru KC Kragujevac Prof. dr Predragu Sazdanoviću i direktoru hitne pomoći dr Aleksandri Vasović.{KomentoDisable}

''Udruženje "300 Kragujevčana" i resor za zdravstvo, ukazuju Vam ovim zahtevom na problem koji postoji u organizaciji rada pedijatrijskog odeljka hitne pomoći u Kragujevcu. Naime, u pedijatrijskom delu hitne pomoći rade 3 lekara, od kojih 2 lekara idu na odmor od 15.juna, pri čemu ostaje jedan lekar koji zasigurno ne može raditi svaku noćnu smenu, dok su kolege na odmoru. Takodje, ista situacija će se ponavljati i u naredna dva meseca, a verovatno i kasnije.

Kako postoje najave da će roditelji sa decom iz hitne pomoći biti upućivani na Pedijatrijsku kliniku - tercijarnu ustanovu (dogovor koji još nije postignut), zabrinuti smo pre svega za zdravlje dece, ali i za učinkovitost lekara na klinici, koji već zbrinjavaju decu na odeljenju, od kojih su pojedina u teskom stanju. Pitamo se da li je normalno da jedan dezurni lekar nocu, koji radi sa 4 medicinske sestre na klinici zbrinjava decu u intenzivnoj nezi i u ambulanti treba da zbrine ujede krpelja, povišene temperature, prolive, povraćanja i slična stanja, koja su do sada zbrinjavali lekari i medicinske sestre u hitnoj pomoći, a nekada je to i po 20-30 pregleda za noć?! Šta će se desiti ako se očekivano zbog velikog obima posla dogodi neki propust?!

Kako je jedan od principa našeg udruženja nuđenje rešenja, a ne samo ukazivanje na probleme, ovim putem nudimo 2 rešenja.

Kratkotrajno:

1.Povlačenje pedijatara sa biroa koji su tek završili specijalizaciju i potpisivanje ugovora na 3 meseca sa njima, kako bi se delovalo trenutno i sprečile neželjene posledice.
2. Ili ako je KC Kragujevac u mogućnosti da u tom periodu angažuje i plati dežurstva još jednom lekaru i medicinskoj sestri sa Pedijatrijske klinike koji bi bili opredeljeni za prijemnu ambulantu

Dugotrajno rešenje:

1.Zapošljavanje mladih, tek svršenih lekara specijalista ili specijalizanata na završnim godinama, kako u hitnoj pomoći, tako i u okviru doma zdravlja.

Takođe, napominjemo da do oktobra 2019. godine, 2 pedijatra iz doma zdravlja Kragujevac odlazi u penziju, a tokom sledeće godine još 2. Smatramo da se već sada mora razmišljati u tom pravcu, kako ne bismo dospeli u situaciju koja se ne može rešiti prostom uredbom ili pravilnikom.

Nadamo se razumnom i brzom rešenju sa Vaše strane, kako ničije dete ne bi plaćalo cenu nečije loše organizacije. Ukazujemo na vreme na problem, jer do početka najavljenih odmora ima još 10-ak dana, pa smatramo da još ima vremena za rešenje problema, do koga nije smelo da dođe, tim pre, što su naši najmlađi sugrađani u pitanju.
Resor za zdravstvo ''

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu