Vlada do kraja mandata rešava problem Kosova - iKragujevac


Politika

Iako bi Ivici Dačiću bilo lakše da nije u poziciji predsednika vlade, u kojoj je odgovoran za sve, on kaže da se nije pokajao što je prihvatio premijersku funkciju.

Premijer za nam otkriva i da mu je cilj da se tokom mandata ove Vlade trajno reši kosovsko pitanje. Dačić otklanja dilemu u javnosti ko šta radi u državi, šta je u rezoluciji o Kosovu i Metohiji i na osnovu čega se pregovara u Briselu.

- Od avgusta se radi na tri dokumenta. Prvi i osnovni su principi za pregovore i taj dokument će biti usvojen kao rezolucija, zajedno na njemu radimo, a predložiće ga Vlada. Drugi je predlog kako izgleda autonomija, na kojem je radio kabinet predsednika Nikolića i treći je analiza međunarodnog položaja Srbije. Sve je to deo platforme o Kosovu i Metohiji. Od početka je bilo dogovoreno da samo principi za pregovore idu u parlament, a konkretan predlog rešenja autonomije nije predviđen za usvajanje u parlamentu. To će na kraju pregovora i onoga što se postigne biti pretočeno u zakon o suštinskoj autonomiji Kosova i potom usvojen u Skupštini - kaže Dačić.

Na pitanje koji je prvi naredni korak kada je reč o dokumentima vlasti premijer kaže :

- Rezolucija, odnosno osnovni principi za pregovore. Taj dokument ima nekoliko osnovnih stavki: nema priznavanja Kosova, u fokusu interesovanja nam je status srpske zajednice na KiM, proces treba da bude praćen napretkom u evropskim integracijama, obaveza poštovanja postignutih sporazuma, težnja ka sveobuhvatnom rešenju.

Da li će to što usvoji Skupština biti Sveto pismo, kako kaže predsednik Nikolić?

- Rezolucija treba da se nađe pred poslanicima 11. januara. Od tih osnovnih principa se neće odstupati u pregovorima. Naravno da u tim razgovorima Srbija može da iznese svoje viđenje privremenog rešenja, koje ne podrazumeva konačno rešenje statusa KiM.

Šta se događa sa drugim delom platforme, odnosno predlogom kabineta predsednika Nikolića?

- Taj dokument je generalno najpozitivniji koji je Srbija predložila u poslednjoj deceniji, ali je sadržao rečenicu da „ništa nije dogovoreno dok sve ne bude dogovoreno“. Ceo državni vrh smatra da bi bilo najbolje da se išlo na sveobuhvatno rešenje, međutim to se ne može uklopiti sa drugim bitnim ciljevima. Evidentno je da dinamika EU integracija nameće da se novo prolazno vreme za Srbiju, odnosno datum početka pregovora, odredi u martu, a dotle dinamika razgovora o KiM sigurno neće omogućiti da se sve dogovori, odnosno realizuje ono što se predlaže u dokumentu. Zato je neophodno imati fleksibilniji pristup kako ne bismo došli u situaciju u kojoj nam se prekidaju pregovori sa EU i da nemamo više ni o čemu da pričamo sa Prištinom. Ta odrednica dok sve nije dogovoreno je promenjena. Dakle, korak po korak u ostvarivanju ciljeva.

Vi i predsednik Nikolić ste imali oprečne izjave. U kakvim ste odnosima?

- Svako ima svoje nadležnosti i nema nikakvih problema u funkcionisanju između mene i Nikolića, Vlade i Predsedništva. Naravno, ima različitih mišljenja po nekim pitanjima, ali mi smo u svakodnevnoj komunikaciji. Ono što je najbitnije jeste da nije bilo nijedne teme o kojoj smo imali tolike razlike da bi one bile nepremostive. Dokument koji je predložio nije ni bio konačni cilj, nego papir da se o njemu raspravlja.

 

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu