Tabaković : Nismo postigli onoliko koliko smo mislili da ćemo postići - iKragujevac


Politika

Za ovih pet meseci postigli smo nešto, ali ne i onoliko koliko sam mislila da ćemo postići, kaže guverner NBS Jorgovanka Tabaković. Ona nije nezadovoljna radom Narodne banke Srbije, a obećava brži tempo od Nove godine. 

Domaća ekonomija je u decembru, umesto rasta, zabeležila pad od oko dva odsto. Nezaposlenost je postigla novi rekord - više od 28 odsto. Poskupljenja su bila trostruko veća od očekivane inflacije, kurs je poslednjih meseci stabilan, ali je za evro potrebno 10 dinara više nego u januaru. Ipak, guverner Jorgovanka Tabaković nije nezadovoljna radom Narodne banke. 

"Za ovih pet meseci postigli smo nešto, ali ne i onoliko koliko sam mislila da ćemo postići", kaže Tabakovićeva i dodaje da će od Nove godine da nametne malo ubrzaniji tempo. 

Za nas, inflacija nije crna kutija. Znamo da u najvišoj meri zavisi od cena hrane. Zato smo na Savetu pre neki dan doneli zaključak da se obratimo Vladi s predlogom mera koje treba da preduzme u agrarnoj politici: da cene Vlade ne utiču mnogo na inflaciju, jer NBS sama ne može na nju da utiče. 

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu