Dogodilo se 2. jula - iKragujevac


Kultura

1566. – Umro je francuski astrolog Nostradamus, autor knjige „Proročanstva“. Bio je lični lekar francuskog kralja Šarla IX i dvorski astrolog Katarine Mediči.

1778. – Umro je francuski filozof i pisac Žan Žak Ruso, čije je delo bilo inspiracija Francuske revolucije i imalo značajan uticaj na evropsku književnost i filozofiju XVIII i XIX veka („Emil“, „Rasprava o poreklu i osnovama nejednakosti među ljudima“, „Pismo Dalamberu“, „Ispovesti“).

1877. – Rođen je nemački pisac Herman Hese, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1946. („Igra staklenih perli“, „Stepski vuk“, „Demijan“, „Sidarta“).

1900. – Grof Ferdinand fon Cepelin izvršio je prvi let vazdušnim brodom (dirižabl) nad Bodenskim jezerom u južnoj Nemačkoj. Kasnije je konstruisao nekoliko takvih vazduhoplova koji su po njemu dobili naziv Cepelin.

1925. – Rođen je kongoanski političar Patris Lumumba, osnivač Kongoanskog nacionalnog pokreta i prvi premijer nezavisnog Konga 1960. Smenjen je u septembru iste godine, a u januaru 1961. ubijen je pod nerazjašnjenim okolnostima. Postao je simbol borbe protiv kolonijalizma afričkih naroda.

1940. – Pogođen torpedom s nemačke podmornice, potonuo je brod „Arandora star“, koji je prevozio nemačke i italijanske zarobljenike u Kanadu. Nastradalo je više od 750 zarobljenika i članova posade.

1961. – Američki pisac Ernest Hemingvej izvršio je samoubistvo. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1954. („Zbogom oružje“, „Za kim zvona zvone“, „Starac i more“).

1966. – Francuska je izvršila prvu od šest proba atomske bombe na pacifičkom atolu.

1992. – Umro je Borislav Pekić, jedan od najznačajnijih jugoslovenskih književnika u drugoj polovini 20. veka. Kao član ilegalne organizacije Savezne demokratske omladine Jugoslavije, posle Drugog svetskog rata bio je nekoliko godina u zatvoru. Jedan je od osnivača Demokratske stranke 1989, prve posleratne opozicione partije u Srbiji („Vreme čuda“, „Kako upokojiti vampira“, „Zlatno runo“).

1997. – Umro je američki filmski glumac Džejms Stjuart, dobitnik Oskara 1940. za film „Filadelfijska priča“ („Vrtoglavica“, „Čovek koji je suviše znao“, „Anatomija jednog ubistva“).

1999. – Umro je Mario Puzo, autor bestselera „Kum“, prema kojem je Frensis Ford Kopola snimio istoimeni film.

2000. – Prvo usađivanje mehaničkog srca izvršeno je u SAD. Sedmočasovnu operaciju izveli su hirurzi Univerziteta Luizvila Leman Grej i Robert Dauling.

2002. – Američki milioner i avanturista Stiv Foset postao je prvi čovek koji je balonom obišao svet, preletevši 31.380 kilometara.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu