Kulturnu scenu Kragujevca 2023. obeležili kvalitetni sadržaji i razvoj publike - iKragujevac


Kultura
Podaci dobijeni analizom koju radimo na isteku svake kalendarske godine ukazuju na dalje unapređenje kulturne scene koje se reflektuje kroz broj kulturnih sadržaja realizovanih tokom 2023. godine, kao i broj posetilaca, istakao je Miljan Bjeletić, član Komisije Privremenog organa grada Kragujevca, osvrnuvši se na dešavanja u oblasti kulture protekle godine.
Praveći poređenje sa prethodnim godinama, on je podsetio da je Zavod za proučavanje kulturnog razvitka 2018. godine radio istraživanje na temu Modeli lokalnih kulturnih politika i ustanovljeno je da smo na nivou cele te godine u Kragujevcu imali oko 618 programa i oko 175 hiljada posetilaca, dok je u prošloj godini bilo oko 280 hiljada posetilaca na 1414 programa. U 2023. godini sve programe ustanova kulture, ne računajući najveće festivale kao što su Arsenal ili Vajb fest, posetilo je oko 310 hiljada građana. To govori da smo publici ponudili nešto drugačije i interesantnije, viši stepen kvaliteta kulturnih sadržaja kojih je ukupno bilo oko 1700 i koji su eklatantni primeri posvećenosti poslu, odnosno kreiranju kulturne politike. Značajnu zaslugu u svemu tome imaju i direktori ustanova kulture, naglasio je Bjeletić i među važnijim kulturnim sadržajima koji su privukli veliku pažnju kragujevačke i šire publike izdvojio koncept programa organizovanih povodom 200 godina od rođenja kneza Mihaila Obrenovića u kome je dominantnu ulogu imao Narodni muzej Šumadije. Centralni događaj održan povodom ovog jubileja i nova stalna izložbena postavka posvećena knezu Mihailu Obrenoviću bili su pravi način da se ukaže na značaj i važnost istorijske ličnosti kakva je bio knez Mihailo Obrenović.

Podsetivši na niz kulturnih događaja tokom 2023. godine, Bjeletić je poseban akcenat, stavio na otvaranje nove knjižare ustanove kulture Koraci čime se nakon više decenija promoviše zavičajno stvaralaštvo, a Kragujevac postaje redak primer baštinjenja takvih vrednosti. On je izdvojio i koncert Centra za negu tradicije i kulture Abrašević sa nacionalnim ansamblom Kolo, zatim koncerte nacionalnog ansambla iz Makedonije i Abraševića, ali i nastup Kragujevačkog akademskog orkestra akordeonista sa Gradskim kamernim horom Liceum – „Misatango“ koji je izveden i na sceni Kolarčeve zadužbine i tom prilikom dobio izuzetno dobre kritike. O kvalitetu interpretacije ovog dela najbolje govori činjenica da je sam autor, nakon što je čuo izvedbu, najavio da želi da ga napiše posebno za naše umetnike.

Ističući mnoštvo lepih događaja koji su bili posećeni tokom godine, kao i kvalitet kulturnih sadržaja, Bjeletić je ocenio da Kragujevac ima nešto što drugi gradovi nemaju i izrazio uverenje da će taj segment nastaviti da se razvija u godinama koje su pred nama.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu