Za projekte u kulturi grad izdvojio 45 miliona dinara - iKragujevac


Kultura
Za finansiranje ili sufinansiranje projekata, programa i manifestacija u kulturi za 2023. godinu grad Kragujevac je izdvojio 45 miliona dinara. Ugovore za projekte koje je Komisija za izbor projekata, programa i manifestacija u oblasti kulture, na osnovu utvrđenih kriterijuma i merila stručne analize sadržine i kvaliteta predloga, podržala, predstavnicima udruženja uručio je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu.

U skladu sa propisima Vlade RS na osnovu Uredbe o načelima, merama i kriterijumima za dobijanje pomoći iz budžeta jedinice lokalne samouprave, odnosno budžeta grada Kragujevca, iz fonda u iznosu od 45 miliona dinara i podržali smo programe 47 udruženja građana. Reč je o kvalitetnim programima udruženja sa kojim zajednički pokušavamo i uspevamo u kreiranju kulturne scene grada Kragujevca, kazao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu. Umeli smo da prepoznamo dobre ideje i dajemo šansu da budu sprovedene u dela. Verujem da je to jedan od mehanizama da kulturnu scenu Grada Kragujevca unapredimo, učinimo je boljom i kvalitetnijom, istakao je Bjeletić i podsetio da je u tom pogledu grad Kragujevac primer dobre prakse imajući u vidu da svake godine počev od 2015. godine u kontinuitetu raspisujemo konkurs za podršku projektima udruženja građana. Shodno Planu razvoja kulture grada Kragujevca za period 2021-2025 i ove godine, kao i ranije, Komisija je prepoznala značaj kulturnih programa udruženja osoba sa invaliditetom i podrškom im dajemo šansu da aktivno participiraju u događajima koje kreiraju ustanove kulture. Tome u prilog govore i odobreni projekti udruženja gluvih i nagluvih Šumadijskog okruga Kragujevac, tumača znakovnog jezika Srbije, Udruženja za pomoć osobama sa autizmom, Okružne organizacije saveza slepih Srbije, Foruma mladih sa invaliditetom.

Udruženje gluvih i nagluvih Šumadijskog okruga Kragujevac za projekat ‘’Prislušnimo tišini’’ dobili su sredstva za nastavak prošlogodišnjeg istaživanja, običaja i načina funkcionisanja starijih gluvih i nagluvih lica ali i za podršku afirmisanja kulturno umetničkog društva u sredinama gde nastupaju, kazala je Snežana Matović Maslać, sekretar Udruženja.

Kulturni identitet grada Kragujevca ne zasniva se samo na ustaljenim i tradicionalnim programima već i na gradnji novih pa je zato ove godine podržan inovativni projekat Studentsko-kulturnog centra Kragujevac, iako republičke institucije, prepoznat kao projekat od značaja kao nov folklorni međunarodni festival.

Udruženje tumača znakovnog jezika Srbije ‘’Jedro’’ dobili su sredstva za realizaciju projekta ‘’Dostupni sadržaji i licima sa oštećenim sluhom’’ u okviru kojeg će prevoditi pozorišne predstave koje članovi udruženja budu želeli da pogledaju kao i Hroniku RTK, objašnjava Vesna Rosić, zamenica predsednice udruženja.

Dečiji kulturno razvojni centar ‘’Supermama’’ je dobio sredstva za realizaciju pozorišne predstave ‘’Draga Jelena Sergejevna’’ u izvođenju ‘’Bard teatra’’. Ovo je treći projekat za čiju realizaciju dobijamo podršku od grada Kragujevca, kaže Ivana Jevrić, predstavnica udruženja i dodaje da je jedna od značajnijih podrški bez koje ne bismo mogli da realizujemo predstavu.

Javni konkurs početkom godine raspisan je za kulturne delatnosti, među kojima su: književnost, muzika, likovne, primenjene, vizuelne umetnosti, pozorišna umetnost, dizajn, umetnička fotografija i arhitektura, umetnička igra, filmska umetnost i ostalo audio-vizuelno stvaralaštvo, digitalno stvaralaštvo i multimediji, otkrivanje, prikupljanje, istraživanje, dokumentovanje, proučavanje, vrednovanje, zaštita, očuvanje i prezentacija kulturnog nasleđa, naučnoistraživačke i edukativne delatnosti, menadžment u kulturi.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu