ZAVRŠENA FRKA U KRAGUJEVCU - iKragujevac


Kultura

FRKA - Filmska radionica Kragujevac završena je 10. avgusta u Knjaževsko-srpskom teatru.

"Mi smo danima bili u posebnoj dimenziji, pokušavajući da otkrijemo tu beskrajnu čaroliju sedme umetnosti. Tragali smo za motivacijom, kreirali likove i stvarali nove svetove. Zaista, to što se dešava na radionici jednako je magiji. Polaznici su “pokupili” pre svega dragocenog znanja, mnoštvo korisnih informacija, razmenili iskustva sa predavačima, koji su sve vreme radili sa njima na njihovim pričama, pokušavajući da im pomognu da ovladaju veštinama i tehnikama pisanja. Scenaristi, Dunja Petrović i Petar Mihajlović su sa njima prošli sve faze u pisanju, a zatim su filmski kritičari Miroljub Stojanović i Saša Radojević, na primerima domaće i svetske kinematografije, ali i pričama samih polaznika, pokušali da ih motivišu da misle o filmu i da ga gledaju na jedan poseban način, otkrivajući im nove perspektive i percepcije, ne samo u odnosu na film i umetnost, već i na svet oko nas i život uopšte. Sada je na polaznicima, koji nastavljaju sa radom na svojim scenarijima, koliko će biti uporni, predani i vredni, istrajni pre svega, da dođu do krajnje realizacije svojih ideja i da možda nešto od ovih priča i ekranizuju, pa ih jednoga dana i gledamo na filmskom platnu, a mi smo tu i dalje da im pomognemo u njihovom radu”, izjavila je PR Ana Jevtić.

FRKA je i ove godine bila besplatna za sve učesnike i to su omogućili pokrovitelji - Ministarstvo kulture i informisanja, Filmski centar Srbije i Skupština grada Kragujevca.

Organizatori iz Udruženja Forma kulture nadaju se i novim uspešnim radionicama, i dodaju da im je negde i cilj da na ovaj način, neformalnim vidom obrazovanja, jednoga dana stvore kvalitetan kadar, koji će se na kvalitetan način baviti budućom srpskom kinematografijom i pozivaju sve ljubitelje sedme umetnosti da posete Kraguevački ulični bioskop - KUB, koji počinje ovoga vikenda na Đačkom trgu, najavljujući odlične filmove i najpoznatije srpske reditelje, koje će ovom prilikom ugostiti.
  

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu