Dan Knjaževsko – srpskog teatra - iKragujevac


Kultura

Premijerom predstave „Generali ili srodstvo po oružju“ po tekstu Borislava Pekića u režiji Marka Misirače i dodelom priznanja, svečano je obeležan Dan Knjaževsko – srpskog teatra. U vojničkoj komediji čija se radnja odvija tokom 1944. godine u Beogradu, kroz susret penzionisanog generala kraljevske jugoslovenske vojske i pukovnika Vermahta – glumci Nikola Milojević, Čedomir Štajn, Marija Rakočević, Nenad Vulević, Avram Cvetković i Bogdan Milojević donose predstavu koja na komičan način opisuje besmisao rata.

Ideja teatra u Kragujevcu začeta je na Sretenje gospodnje 1835. godine kada je izvedena prva pozorišna predstava Fernando i Jarika, koju je za kneza i članove porodice, činovnike i pozvane goste, kao i poslanike u vreme skupštinskog zasedanja priredio Joakim Vujić. Taj događaj predstavlja početak organizovanog pozorišnog života u Srbiji. Dan posvećen svim umetnicima koji su stvarali istoriju pozorišta u Srbiji, bio je prilika da se najzaslužnijima uruče nagrade i priznanja.

Ove godine spisku Joakimovih potomaka pridružio se profesor i reditelj Svetozar Rapajić. Statueta „Joakim Vujić“ je kruna moje karijere i dokaz da sve što sam radio 56 godina ima nekog smisla – rekao je ovogodišnji laureat. Ovo je nagrada za ukupan pozorišni rad i izuzetno sam ponosan što sam se našao u društvu nagrađenih.

Prsten sa likom „Joakima Vujića“ za izuzetan doprinos razvoju Knjaževsko-srpskog teatra i afirmaciji njegovog ugleda u zemlji i inostranstvu dodeljen je rediteljki Anđelki Nikolić. Režijom predstave „Negri ili ljubov ko sočelovekom svojim“ na veoma originalan način vratila je na kragujevačku scenu oca srpskog teatra Joakima Vujića. „Negri“ su obeležili protekli period učešćem na brojnim festivalima, nagradama i posebno višestrukim trijumfom na Susretima „Joakim Vujić“.

Godišnja nagrada Teatra uručena je glumcu Čedomiru Štajnu. Prisutan na daskama Knjaževsko-srpskog teatra više od jedne decenije, poslednjih nekoliko sezona ostvario je više zapaženih uloga u različitim žanrovima i autorsko-rediteljskim pristupima, po pravilu potvrđujući pripadnost kolektivnom duhu i iskazujući izuzetnu posvećenost i izvanredan timski rad.

Godišnje nagrade Teatra za izuzetnu posvećenost poslu i postignute rezultate u protekloj godini uručene se Miloradu Maksimoviću i Bobanu Uroševiću.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu