Svetozar Rapajić dobitnik Statuete Joakim Vujić - iKragujevac


Kultura

Ovogodišnji dobitnik Statuete Joakim Vujić koja se dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji je profesor i reditelj Svetozar Rapajić. Odluku o dodeli jednog od najznačajnijih priznanja u oblasti pozorišne umetnosti u našoj zemlji doneo je žiri u sastavu: Anđelka Nikolić, rediteljka i predsednica žirija, Milanka Berberović, kostimografkinja i prošlogodišnji laureat, Jelena Janjatović, kostimografkinja, Nada Jurišić i Isidora Rajković, glumice i Miloš Krstović, glumac i direktor Knjaževsko – srpskog teatra.

Prsten sa likom Joakima Vujića za izuzetan doprinos razvoju Knjaževsko-srpskog teatra i afirmaciji njegovog ugleda u zemlji i inostranstvu dodeljuje se rediteljki Anđelki Nikolić. Režijom predstave „Negri ili ljubov ko sočelovekom svojim“ na veoma originalan način vratila je na kragujevačku scenu oca srpskog teatra Joakima Vujića. „Negri“ su obeležili protekli period učešćem na brojnim festivalima, nagradama i posebno višestrukim trijumfom na Susretima „Joakim Vujić“.

Godišnja nagrada Teatra dodeljuje se glumcu Čedomiru Štajnu. Prisutan na daskama Knjaževsko-srpskog teatra više od jedne decenije, poslednjih nekoliko sezona ostvario je više zapaženih uloga u različitim žanrovima i autorsko – rediteljskim pristupima, po pravilu potvrđujući pripadnost kolektivnom duhu i iskazujući izuzetnu posvećenost i izvanredan timski rad.

Godišnje nagrade Teatra za izuzetnu posvećenost poslu i postignute rezultate u protekloj godini dodeljuju se Miloradu Maksimoviću i Bobanu Uroševiću.

Statueta Joakim Vujić, Prsten sa likom Joakima Vujića i godišnje nagrade Teatra biće svečano uručene 15. februara, na Sretenje Gospodnje, kada kragujevačko pozorište obeležava 186 godina od svog osnivanja. Iste večeri u 19 časova biće premijerno izvedena predstava „Generali ili srodstvo po oružju“ po tekstu Borislava Pekića u režiji Marka Misirače.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu