Otvoren VI Convivium Musicum - iKragujevac


Kultura

Šesti Internacionalni festival kamerne muzike Convivium Musicum delima čuvenih kompozitora Štrausa i Dvoržaka otvorio je klavirski kvartet Animato iz Novog Sada. U Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije u poznatim melodijama i izvođenju mladih umetnica, publika je uživala nešto više od sat vremena. Festival organizuje Udruženje građana Convivium Musicum uz podršku grada Kragujevca a tokom četiri festivalske večeri od 20.00 sati u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije nastupaće mladi umetnici iz Poljske, Ukrajine i Srbije i u različtim formama, od dua do kvinteta, za kragujevačku publiku izvodiće dela vrhunskih kompozitora.

U ime grada izvođače i goste pozdravio je Stefan Nikezić, pomoćnik gradonačelnika za unapređenje položaja mladih u lokalnoj samoupravi koji je podsetio da Kragujevac kao četvrti grad po veličini u Srbiji i prva prestonica moderne srpske države bi trebalo da ima koncertnu dvoranu i da lokalna samouprava čini sve napore da je u narednom periodu publika u Kragujevcu dobije.

Grad Kragujevac godinama unazad prati i podržava Festival Convivium Musicum jer na taj način želimo da damo vetar u leđa mladim ambicioznim umetnicima koji svojim programima i projektima povezuju umetnike iz sveta i Evrope, uspostavljaju nove saradnje ali i razvijaju muzičku scenu grada. U planu je da ovakve i slične kvalitetne manifestacije, mlade kreativne ljude i sve one koji žele da ovaj grad učine boljim i lepšim mestom za život, nastavimo da podržavamo u budućnosti, rekao je Nikezić, pomoćnik gradonačelnika.

Festivalski ansambl Convivium Musicum sa pet vrsnih muzičara iz Poljske, Ukrajine i Srbije nastupaće druge, treće i četvrte večeri festivala i to u formi duo violončela i duo violina-violončelo, zatim gudačkog tria i gudačkog kvarteta, a poslednje večeri u formi gudačkog kvinteta. Pored čuvenih i često izvođenih dela svetskih kompozitora, ansambli će izvoditi ona koja se izvode na svetskim scenama ali se retko mogu uživo čuti na ovim prostorima.

Festival se zatvara u petak, 13. septembra.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu