3. Šumadijski INTERNACIONALNI FILMSKI FESTIVAL - iKragujevac


Kultura

Uvertira ovogodišnjeg ŠIFF - a napravljena je projekcijom francuskog filma “Makala”, nagrađenog na festivalu u Kanu, reditelja Emanuela Grasa. U svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije, 28. novembra pored autora filma, naši gosti bili su i An Loren Viguru - ataše za kulturu francuske ambasade i Branislav Glumac - koordinator na projektima iz oblasti kulture i umetnosti, a ispred Francuskog instituta za kulturu.

3. ŠIFF će svečano otvoriti pobednik 46. FEST - a, srpski film “Ederlezi Rising”, reditelja Lazara Bodrože, koji predstavlja žanrovski inovativan i hrabar iskorak u domaćoj kinematografiji. Na repertoaru je još jedan nagrađivani film iz Srbije, rezervisan za svečanu završnicu festivala, “Banditi u potrazi za mamom”, a publika će biti u prilici da pogleda i bosansku dramu “Žaba”, reditelja Elmira Jukića, nastalu prema istoimenoj kultnoj predstavi koja se igra već deset godina. Sva tri reditelja biće gosti festivala i publika će imati priliku da sa njima razgovara nakon projekcija filmova.

Iz Austrije stižu najgledaniji film u prethodnoj godini, “Divlji miš” i višestruko nagrađivana drama “Najbolji od svih svetova”. Još jedan naslov koji je osvajao nagrade na festivalima širom sveta jeste izuzetan danski triler “Krivica”.

Veliku Britaniju će predstavljati komedija “Najbolji ortaci” i biografska drama “Srećni princ”. Prvi put na festivalu se prikazuje film iz Grčke, “Zaposlena”, a srpsku premijeru imaće film “Mi, Kojoti”, američko - francuske koprodukcije. Na repertoaru je i francuska drama “Nešto se događa”.

Glavni program festivala u okviru koga je 11 dugometražnih filmova prikazivaće se u Pozorištu za decu, a program kratkog metra „Nacionalna klasa“ sa osam filmova publika će moći da pogleda tokom dva festivalska dana, u petak i subotu, u Domu omladine.

Filmovi iz obe takmičarske selekcije biće u konkurenciji za Nagradu publike grada Kragujevca, koju glasanjem nakon projekcija dodeljuju posetioci festivala. Nakon projekcija domaće kinematografije biće održan razgovor sa prisutnim autorima i članovima filmskih ekipa, kao i sa gostima festivala.SHIFF 2018 WEB FB_fb program DM 1000x1000 copy 2.jpgU okviru pratećeg programa festivala, uz veliku pomoć Jugoslovenske kinoteke, Gete instituta u Beogradu i Francuskog instituta u Srbiji, 20. decembra 2018. godine u Domu omladine u 14:00 časova, biće održano predavanje o očuvanju i promovisanju kinematografskog nasleđa. Predavanje će održati Marjan Vujović, direktor muzeja Jugoslovenske kinoteke.

SHIFF 2018 WEB FB_fb program DM 1000x1000 copy.jpgKINO│THEQUE je inače projekat podržan od strane Francusko - nemačkog fonda i upisan na kartu manifestacija koje se održavaju u sklopu Evropske godine kulturnog nasleđa. 

Prateći program festivala obuhvatiće i radionicu za decu “Mali film”, koju organizuje „Filmkultura“, organizacija za edukaciju u oblasti audiovizuelne kulture i umetnosti. Radionica je 29. decembra u Dom omladine, na maloj sceni „Slavica Slaja Urošević“ od 11:00 - 18:00 časova. Naši najmlađi sugrađani, uzrasta od 10 – 12 godina, biće u prilici da na poseban i zabavan način saznaju kako nastaje film i naprave prve korake u sedmoj umetnosti snimajući sopstveni filmić. Prijave za radionicu trajaće do utorka 25. decembra 2018. godine, putem zvanične e - mail adrese festivala - Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Cena ulaznica za jedan festivalski dan iznosi 200 dinara i one se mogu kupiti na biletarnici Pozorišta za decu, sat vremena pre prve projekcije, kao i u kafićima „Oblomov“ i „Tango“, dok je za prateći program ulaz slobodan.

I ove godine Šumadijski internacionalni filmski festival su podržali Filmski centar Srbije i Skupština grada Kragujevca. 

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu