Danas je Biljni petak: Evo šta treba da uradite i promenićete svoju sudbinu! - iKragujevac


Kultura

Danas je biljni petak, to je dan pred Đurđevdan, za koji se u narodu od davnina veruje da ima poseban značaj. Smatralo se da biljke ubrane na ovaj dan imaju izuzetna lekovita svojstva.

Mnogi danas odlaze u šume i polja kako bi ih nabrali, a narodni travari na ovaj dan imaju najviše posla, jer je važno da nabave i uberu sve potrebne lekovite biljke.

U Šumadiji travu koja se kosi na današnji dan posebno ostavljaju i čuvaju, ona se koristi samo u posebnim slučajevima. Upotrebljava se samo kao lek, ako se stoka razboli.

Na današnji dan žene treba da pokose travu na najbližoj livadi i da je čuvaju preko cele godine kako bi im porodica bila zdrava i uspešna.

Danas obavezno nemojte propustiti da sakupite i maslačak, cvet veoma dragocen za naše zdravlje, a prave se i venci od bilja koji se suše napolju i tek onda unose u kuću.

U istočnoj Srbiji je rasprostranjen običaj da pre zore, po rosi, devojke odlaze u prirodu, umivaju se na izvoru, a potom beru biljke i korenje koji se kasnije tokom godine koriste za lečenje i spravljanje magijskih napitaka i afrodizijaka.

Magijom su se najčešće bavile devojke pred udaju. Na biljni petak magijski lov na muškarce, zavisio je od mesta do mesta. Ponegde su brale pomamnik, da bi se momci za njima pomamili i navalu da bi prosci i muškarci “navaljivali”.

Narod veruje da kukurek ubran na današnji dan ima naročito veliku moć i da pomaže u sticanju bogatstva.

Zato su se od njega nekada pravili venci koji su stavljani ovcama oko vrata, ali je ovaj običaj danas ima savremenu primenu. Kada uberete kukurek potrebno je da ga ispresujete u knjizi, udžbeniku ili čak i pod tastaturom. Ovi predmeti simbolizuju alatke koje pomažu u sticanju materijalnog bogatstva.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu