Koncert harfistkinje Lenke Petrović - iKragujevac


Kultura

U petak, 10. februara, u 20 sati, u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije, nastupiće mlada harfistkinja Lenka Petrović, u okviru koncertne sezone koju organizuje Udruženje građana „Convivium musicum“.

Na programu će biti: D. Skarlati (Sonata K.380 u E-duru i Sonata K.9 u d-molu), J. S. Bah (Fuga za orgulje BWV 539), P. Hindemit (Sonata za harfu), E. Rene (Kontemplacija), K. Debisi (Prva arabeska) i E. A. Valter-Kune (Fantazija na teme iz opere Evgenije Onjegin P. I. Čajkovskog).

Lenka Petrović rođena je 1995. godine u Beogradu. Muzičku školu „Stanković“ završila je 2013. Godine, kao đak generacije, u klasi profesorke Staše Mirković Grujić sa kojom nastavlja studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Trenutno je student četvrte godine osnovnih akademskih studija harfe.

Tokom školovanja je ostvarila zapažene rezultate na brojnim republičkim i međunarodnim takmičenjima: prve nagrade na takmičenjima UFAM u Francuskoj (2005) i „Petar Konjović“ (2011. i 2015.) u Srbiji, kao i četvrta nagrada na takmičenju Ksenija Erdelji u Sankt Petersburgu (2012.). Na takmičenju „Petar Konjović“ 2013. i 2015. godine osvojila je stipendije organizacije „HarpMasters“ iz Švajcarske. Posebno se izdvaja nedavno osvojena treća nagrada i specijalna nagrada za najbolje izvođenje nove kompozicije na jednom od najprestižnijih takmičenja za harfiste u Blumingtonu (SAD).

Lenka je učestvovala na međunarodnim festivalima harfe u Beogradu, Zagrebu i Moskvi i nastupala u svim relevantnim muzičkim salama Srbije.

Ulaz na koncert je slobodan.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu