„Zastavin” muzej oružja dostupan publici - iKragujevac


Kultura

Narodni muzej u Kragujevcu i „Zastava oružje” ubuduće će se zajedno brinuti o Muzeju Vojno-tehničkog zavoda u kome se čuvaju izuzetno vredni primerci vatrenog oružja iz 19. veka proizvedeni u prvoj topolivnici na Balkanu koja je zvanično počela sa radom 1853. godine. Sporazum Narodnog muzeja i kragujevačke fabrike oružja nedavno potpisan predviđa zajednički rad na zaštiti i predstavljanju eksponata Muzeja VTZ koji je početkom 2016. proglašen za kulturno dobro od izuzetnog značaja.

U jednoj od najznačajnijih ustanova kulture u gradu i preduzeću „Zastava oružje” smatraju da Muzej Vojno-tehničkog zavoda, u kome je sažeta istorija narodnooslobodilačkih pokreta i industrijskog razvoja naše zemlje, zaslužuje daleko veći broj posetilaca i značajniju ulogu u ukupnoj kulturno-turističkoj ponudi Kragujevca.

Iako formalno ostaje u sastavu „Zastava oružja”, potpisnici sporazuma su saglasni da Muzej VTZ treba da postane deo objedinjene ponude Narodnog muzeja koji je stekao pravo da organizuje kolektivne posete. Uz saglasnost „Zastava oružja”, Narodni muzej će moći da izvodi i manje konzervatorske radove. Sporazum je potpisan na godinu dana, uz mogućnost da pre isteka roka bude obnovljen na isti period, a o realizaciji dogovorenog brinuće se stručnjaci kragujevačke vojne fabrike i Narodnog muzeja.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu