Izložba "Svet riba" u Svilajncu - iKragujevac


Kultura

U saradnji sa beogradskim Prirodnjčkim muzejom, u Prirodnjačkom centru Srbije u Svilajncu otvorena je prva gostujuća izložba “Svet riba”, a trajaće do 18. januara.

– Izložba “Svet riba” sadrži ekskluzivne i retke eksponate, sve iz južnog Jadrana, među kojima su i ajkule koje žive u Jadranu – objasnio je Slavko Spasić, direktor Prirodnjačkog muzeja.
Izložba “Svet riba” obuhvata 59 preparata, komercijalnih i retkih vrsta, ulovljenih u južnom Jadranu: hrskavičavih riba, ajkula i raža kao i košljoriba. Kako je rekao Spasić, od 29 vrsta ajkula koliko ih živi u južnom Jadranu, na izložbi je predstavljena gotovo polovina.
– Izložene su prirodne vrste morske mačke, ajkula prasac, kao i koštelj, modrulj, glušac, brojne vrste koje spadaju u manje ajkule koje tokom života narastu najviše 1,5 metara, kao i velike ajkule lisice i volonja, koje mogu dostići dužinu i do pet metara – rekao je Spasić.
Predsednik opštine Svilajnac, Predrag Milanović, obećao je da će svi odličnu đaci iz Svilajnca dobiti besplatne karte za ovu izložbu i Prirodnjački centar.
– Posao Prirodnjačkog centra i jeste da motviše učenike i mlade na učenje i nauku, naravno, najbolje da budu još bolji – rekao je Milanović i najavio bogat i raznovrstan sadržaj sa brojnim novitetima za narednu godinu.
Prirodnjački centar u Svilajncu, otvoren je 29. juna, urađen je po najvišim svetskim standardima i pruža moderan i unapređen pristup muzejskom tipu izlaganja. Od otvaranja do sada zabeleženo je 30.000 poseta

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu