Predstava "Sanatorijum" u SKC-u - iKragujevac


Kultura

U sredu, 4. novembra, u 20 časova i 30 minuta, Akademsko Pozorište, SKC-a, u sali Prirodno matematičkog fakulteta, još jednom će odigrati najnoviju predstavu, koja je premijerno izvedena ove sezone. Miroslav Petrović je režirao i postavio na scenu, tekst švajcarskog pisca Fridriha Direnmata, „Fizičari“, ali je predstava nazvana „Sanatorijum“, jer se radnja odigrava u sanatorijumu „Višnjik“, gde se nekada lečila aristokratska elita Evrope.

Po mišljenju mnogih kritičara, „Fizičari“ su najbolje delo ovog pisca, koje govori o moralu naučnika u svetu punom beskrupuloznih političara. Pacijente igraju Stefan Pavlović kao Johan Wilhelm Mebijus, Miloš Milojević kao Ernst Hajnrih Ernesti, zvani Ajnštajn, a Pavle Tasić, igra Herberta Georga Bojtlera zvanog Njutn.
Osoblje i službena lica igraju Dragana Gana Miletić, kao Dr Matilda fon Kand, šef sanatorijuma za nervne bolesti, Nina Nedeljković kao Rahela Fos, policijska inspektorka, Jana Mijailović je Marta Bol, glavna sestra, a Nikolina Bojović, igra Linu Roz, bivšu Mebijusovu suprugu. Fizičar Johan Vilhem Mebius, pretvara se da je lud i ulazi u ulogu kralja Solomona u kako bi sakrio svoja opasna naučna otkrića. Tu su takođe i „Ajnštajn“ i „Njutn“, agenti iz Rusije i Amerike koji prate njegov rad. Jedan od njih je pre tri meseca ubio bolničarku, a sada se slučaj ponovio. Naročito poremećena upravnica sanatorijuma, dr Matilda fon Kand, koja planira da uspostavi kontrolu u svetu. Fizičari ostaju u sanatorijumu, shvativši da spoljni svet postaje sve poremećeniji. Širok spektar likova obuhvata „čudne“aristokrate i milionere, bivše političare obolele od arterioskleroze, pisce šizofreničare, manično – depresivne industrijalce i duhovno poremećenu elitu. Komad donosi neverovatan trilerski obrt. Ispostavlja se da niko nije ono za šta se izdaje.

U ovoj crnoj komediji se postavlja pitanje, da li postoji naučnička etika i kako je moguće da uvek kasno prepoznamo diktatore među nama i zašto je svaka velika ideja koja je trebalo da služi čovečanstvu postala njen egzekutor. 

Ulaznice za predstavu su u prodaji, a mogu ih kupiti u prostorijama SKC-a, po ceni od 150 RSD. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu