Izložba ''Portreti i sećanja'' u galeriji Narodnog muzeja - iKragujevac


Kultura

U galeriji Narodnog muzeja u Kragujevcu otvorena je izložba "Portreti i sećanja - Jevrejska zajednica Srbije pre Holokausta", koja prikazuje više od hiljadu fotografija članova Jevrejske zajednice Srbije.

Fotografije za izložbu prikupljene su iz porodičnih albuma onih koji su preživeli Holokaust i arhiva Jevrejskog istorijskog muzeja. Izvanredni snimci, po prvi put prikazani zajedno, ilustruju neverovatnu raznolikost ljudi, osobenost njihovih pojavljivanja, događaja, situacija i mesta. Nažalost, prikazuju samo deo zajednice koja je postojala pre Holokausta.

"Jevrejska zajednica u Srbiji, uoči rata, brojala negde oko 33.000 duša. Stradalo je preko 90 procenata srpskih Jevreja. Danas, u Srbiji živi manje od tri hiljade članova zajednice, uključujući i supružnike koji nisu Jevreji. Ova izložba prikazuje jevrejsku zajednicu onakvom kakvu mi želimo: u običnim životnim situacijama. Članovi jevreske zajednice (u predratnoj Srbiji bilo je tridesetak jevrejskih opština) imali su svoja okupljanja, svoje rođendane... Za nas, potomke, to nešto malo Jevreja što je čudom preživelo, ovakva izložba vraća u život kakav treba da bude", rekao je Aleksandar Goan, iz Saveza jevrejskih opština Srbije, otvarajući izložbu u Kragujevcu.

U Narodnom muzeju u Kragujevcu izložba će biti otvorena do 27. septembra.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu