Prvi tablet iz Nokije - iKragujevac


IT

Finski proizvođač zvanično će predstavi početkom februara tablet sa „Vindouz 8“ (Windows) operativnim sistemom. Prvi takav uređaj iz „Nokije“, prema najavama, prodavaće se po ceni od oko 300 dolara.

Iako nema zvanične potvrde, upućeni govore da se radi o tabletu sa dijagonalom ekrana 10,1 inč, koji bi trebalo da radi na „Vindouz 8“ RT verziji. Ovaj operativni sistem je ogoljena verzija namenjena procesorima u tabletima i telefonima.

O drugim hardverskim detaljima se nagađa, ali izvesno je da će na imati HDMI i USB portove, kao i poklopac sličan onome kod „Majkrosoftovog“ „Surfejsa“ (Microsoft Surface). Taj poklopac će osim kao zaštita za ekran moći da se koristi i kao tastatura i dodatna baterija. Sama baterija na tabletu će trajati oko 10 sati, a s njim dolazi i nova tehnologija pomoću koje je punjenje duplo brže.

Stiže i novi Blekberi

Početkom godine očekuje se da kanadska kompanija RIM konačno predstavi novi operativni sistem, a sa njim i novi telefon i tablet. Prema najavama oni će biti mnogo brži u odnosu na prethodne modele i sa mnogo više aplikacija.

 

Veruje se da će ga pokretati Kvalkomov dvojezgarni procesor (Qualcomm), a Nokija ne želi da se zaleće u ovaj posao, stoga je naručila tek 200.000 komada za početak. Tome je sigurno doprinela i slabija prodaja „Surfejsa“.
„Nokija“ mora da se oproba i na tržištu tableta, ali problem može da predstavlja što će prema karakteristikama i dizajnu njihov uređaj jako podsećati na „Majkrosoftov“.
Na tržištu tableta „Epl“ (Apple) i „Gugl“ (Google) suvereno vladaju, pa će osim hardverski „Nokija“ morati i cenovno da parira njima, stoga se očekuje da ovaj tablet ne bude skuplji od 350 dolara, a na američkom tržištu će se naći u ponudi operatera AT&T.
Ukoliko ne bude promena. premijera „Nokijinog“ tableta će biti na Svetskom kongresu mobilne telefonije u Barseloni u februaru.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu