Njujork tajms:„Zmija” koja bi želela da postane državnik - iKragujevac


Uncategorised

Kosovski premijer Hašim Tači želeo bi da ostane upamćen kao državnik, koji ima bliske veze sa Zapadom, ali ga ratna prošlost i dalje proganja, iako on negira učešće u bilo kakvim zločinima, piše Njujork tajms

Američki dnevnik, opisijući Tačija, navodi da su ga saborci zvali „Zmija” i da je važio za nemilosrdnog komandanta, koga su se najviše bojali tokom rata na Kosovu 1999. godine.

„Bivši komandanti OVK i zapadne diplomate kažu da je on takav bio, da je naređivao hapšenja, ubistva i čistke u redovima pobunjeničke vojske, da bi se otarasio potencijalnih rivala”, piše njujorški list, dodajući da Tači sve to snažno negira.

„Većina ljudi u Srbiji smatra da je Tači ratni zločinac koji nije optužen i da je to personifikacija duplih standarda pobedničke pravde”, prenosi Njujork tajms reči predsednice Udruženja novinara Srbije Ljiljane Smajlović.

„On sad želi da zaboravi svoju prošlost, kao što svaki gospodar rata sa prostora bivše Jugoslavije sebe sada pretvara u liberalnog demokratu”, navodi srpska novinarka.

Tači u intervjuu za ovaj list odbija sve te ocene, ističući da se on bori protiv „nasilnog neprijatelja tokom rata”.

„Borio sam se na pravoj strani istorije, oslobađajući moj narod tiranije, protiv nemilosrdnog neprijatelja koji je pokušao da izvrši genocid”, tvrdi aktuelni kosovski premijer.

Međutim, prošlost ga i dalje goni, ocenjuje Tajms i podseća da ga je Savet Evrope 2010. godine optužio da je predvodio trgovinu ljudskim organima, kao i da je učestovao u krijumčarenju heroina i oružja, za vreme i posle sukoba.

„Tako nešto se nikada nije dogodilo, mi nemamo šta da krijemo”, odgovara Tači na pitanje o Žutoj kući, dodajući da će za Kosovo biti bolje da se što pre cela priča istraži, jer on veruje u „istinu i pravdu”.

Njujork tajms piše da ga je američki potpredsednik Džozef Bajden nazvao „Džordžom Vašingtonom Kosova”, ali da se i pored toga njegova vlada suočava sa stalnim optužbama za bujanje korupcije.

„U maju je on doživeo još jedan udarac, kada je EU naredila hapšenje sedam bivših komandanata OVK zbog optužbe za ratne zločine, od kojih su dvojica njegovi bivši bliski saradnici”, piše njujorški dnevnik.

Tači i te optužbe odbija, rekavši da su njegovi ljidi bili samo „borci za pravdu”.

izvor: Tanjug

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu