Pogledajte kojih 7 stvari nam govore stopala! - iKragujevac


Zdravlje

Stopala su veliki deo vremena u obući ili u čarapama, pa ih ni ne vidimo. Ali trebalo bi da obraćate više pažnje na njih, jer pomoću stopala možete na vreme da otkrijete neke zdravstvene probleme. Evo na koje simptome treba posebno da pazite. 

1) HLADNA STOPALA

Moguće je da su vam stopala hladna sama po sebi i da ne postoji neki ozbiljan problem - hronično hladni nožni prsti mogu biti znak slabe cirkulacije. Pušenje i stanja povezana sa pušenjem mogu da smanje sposobnost pluća da apsorbuju kiseonik, što dovodi do nižeg nivoa kiseonika u krvi. Periferna vaskularna obolenja i neke druge srčane bolesti mogu da izazovu širenje arterija što utiče na protok krvi kroz telo. Ruke i noge su naročito podložne slaboj cirkulaciji, pa ako primetite da su vam stopala hladna iili ukočena, vidite sa doktorom postoje li neki skriveni problemi.

2) SVRAB STOPALA

Svrb stopala najčešće ne mora da znači da postoji neki ozbiljni zdravstveni problem. Najčešći krivac za svrab u stopalima može biti gljivična infekcija. To se najčešće dešava kod ljudi kojima se noge mnogo znoje. U nekim slučajevima svrab u stopalima može biti alergijska reakcija na kremu za kožu ili znak psorijaze. Ako se brinete zbog toga, posavetujte se sa doktorom.

3) PROMENA BOJE KOŽE

Gljivična infekcija kao što je atletsko stopalo često dovodi do crvenila kože i perutanja, ali i mnogi drugi zdravstveni problemi mogu biti uzrok gubljenja boje. Jedan od njih je stanje koje se naziva Rejnoov fenomen, gde se boja kože menja zbog reagovanja na hladnoću i stres. Arterije se u tom slučaju proširuju i protok krvi je znatno slabiji, a u obuhvaćenim oblastima oseća se hladnoća i mogu da pomodre. Kada se cirkulacija popravi, koža vam može pocrveneti pre nego što se vrati u normalu.

4) NATEČENA STOPALA

Stopala najčešće otiču zbog dugog stajanja, tesne obuće ili povrede zgloba. Ipak, ako se otok zadrži više od nekoliko dana, to može biti znak nekog ozbiljnog medicinskog problema. Tečnosti, krv između ostalog, mogu da se nagomilaju u nogama i izazovu oticanje, što može biti posledica zatajenja srca, neke bolesti bubrega ili negativnog dejstva nekog leka koji uzimate (najčešće su to lekovi za dijabetes i visok krvni pritisak). Ako se otok zadrži više od nekoliko dana, obratite se doktoru.

5) OSEĆAJ PEČENJA

Pečenje u stopalima varira od blagog do jakog i ponekad je jednostavno u pitanju samo umor u stopalima ili infekcija kao što je atletsko stopalo. U ozbiljnijim slučajevima, pečenje u stopalima može biti znak oštećenja nerava zbog dijabetesa. Ako pečenje traje duže od nekoliko nedelja, obratite se doktoru. Do tada odmarajte stopala i pokušajte da ublažite pečenje hladnom vodom.

6) BOL U PALCU

Ako je bol koncentrisan sa leve ili desne strane prsta, najverovatnije vam urasta nokat, ali ako vam se u zglobu palca javi jak iznenadan bol, onda to može biti simptom jedne vrste artritisa, poznate kao giht. Simptomi gihta obično se javljaju tokom noći i bol izazvan njime je dugotrajan i iznenadan. Reutamoidni artritis može biti drugo objašnjenje, pošto on prvo zahvata zglobove prstiju, pa onda prelazi na same prste. Ako imate konstantan bol u palcu ili iznenadne dugotrajne nalete bola, obratite se doktoru.

7) ŽUTI NOKTI

Boja noktiju može mnogo toga da vam kaže. Gljivična infekcija nokta najčešće počinje žutom mrljom ispod vrha nokta. A gljivice se najbrže razvijaju u mračnom, toplom i vlažnom okruženju, pa je donja strana nokta savršena za njih. Ako se ovo ne leči, može se brzo proširiti. Osim manjeg bola i oštećenja kože prsta i nokta, ne postoji veći zdravstveni problem. Ali ako imate dijabetes, gljivična infekcija može da smanji protok krvi u stopalima i onda se mogu javiti ozbiljniji zdravstveni problemi.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu