Univerzitetski klinički centar Kragujevac omogućava posete pacijentima uz nove mere bezbednosti - iKragujevac


Vesti

U skladu sa nedavnim preporukama Ministarstva zdravlja Republike Srbije i radne grupe za postupanje u uslovima pandemije Covid-19, Univerzitetski klinički centar Kragujevac ponovo uvodi posete za hospitalizovane pacijente. Ova odluka predstavlja važan korak u olakšavanju tereta koji su pacijenti, ali i njihove porodice, nosili tokom perioda restrikcija.

Posete pacijentima na bolničkom lečenju biće moguće utorkom, četvrtkom i nedeljom u vremenskom intervalu od 15 do 15:30 časova. Međutim, važno je napomenuti da će jedna osoba moći da poseti pacijenta kako bi se održala adekvatna socijalna distanca i smanjio rizik od potencijalne transmisije virusa.

Osim toga, Univerzitetski klinički centar Kragujevac donosi nekoliko promena u vezi sa zaštitnim merama i protokolima lečenja. Obaveza nošenja zaštitnih maski više nije obavezna, a testiranje na SARS-CoV-2 kao uslov za prijem na bolničko lečenje na određenim odeljenjima i klinikama, poput hematologije, onkologije i drugih, takođe je ukinuto.

Što se tiče pacijenata obolelih od Covid-19, izolacija će trajati do 24 sata nakon što pacijent prestane da ima temperaturu, ili najduže 10 dana od pojave simptoma i znakova bolesti. Dodatno, testiranje na SARS-CoV-2 neće biti obavezno kod pacijenata sa simptomima akutne respiratorne infekcije, osim ako lekar proceni da je neophodno radi diferencijalne dijagnoze ili propisivanja terapije.

Ove promene predstavljaju korak ka postepenom vraćanju normalnosti u radu zdravstvenih ustanova, uzimajući u obzir aktuelnu epidemiološku situaciju i mere zaštite javnog zdravlja. Univerzitetski klinički centar Kragujevac i dalje apeluje na poštovanje preporuka i mera bezbednosti kako bi se sprečilo širenje virusa i sačuvalo zdravlje pacijenata, osoblja i posetilaca.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu