Proizvedeni prvi primerci Fiat Pande u našem Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

U fabrici Fiat Chrysler automobili (FCA) u Kragujevcu proizvedeni su primerci prvog električnog automobila u Srbiji

Oni su namenjeni za takozvane crash testove i ostala ispitivanja, a prvi modeli uskoro će biti testirani i na ulicama Kragujevca.

Kako je za RTS nezvanično potvrdio predsednik Samostalnog sindikata FCA Srbija Saša Đorđević, u toku su testiranja prvog električnog automobila koji je proizveden u našoj zemlji.

Prva testiranja su obavljena u Kragujevcu, jer fabrika poseduje pistu za probu novih automobila, ali glavna sigurnosna ispitivanja – takozvani crash testovi vrše se u inostranstvu.

Đorđević kaže da je, kada je testiran model Fiat 500L pred početak serijske proizvodnje, oko 200 primeraka napravljeno samo za ispitivanje.

„Svaki od tih modela mora da prođe opsežna testiranja – sigurnosna ispitivanja, bočne udare… Svaki od njih treba na tim testovima da dobije određeni broj zvezdica kako bi bio potpuno siguran”, naveo je Đorđević.

Može se očekivati da se novi električni automobil testira i na ulicama Kragujevca, bar ukoliko bude sledio dosadašnju praksu Fiatovih modela, napominje se u izveštaju javnog servisa, uz podsećanje da je fijat 500L testiran tako što je u maskirnoj foliji vožen ulicama Kragujevca ali i širom Šumadije.

Iz kompanije Stellantis nisu želeli da potvrde informacije o prvim modelima proizvedenim u Kragujevcu, niti da li traju testiranja, ističući samo da je projekat u toku.

Još se ne zna tačan datum kada će prvi kragujevački električni automobil biti predstavljen javnosti, niti je objavljen zvaničan naziv novog modela.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu