Kragujevčanin dobio 19. godina za ubistvo u Pagu - iKragujevac


Vesti

Županijski sud u Zadru osudio je na 19 godina zatvora Duška Tanaskovića (30) iz Kragujevca, nakon što je utvrđeno da je na hrvatskom ostrvu Pag ubio Gorana Vlaovića iz Crne Gore.

Prišao mu je s leđa i iz torbice koja mu je stajala preko ramena izvukao pištolj marke „glok” iz koga je pucao u žrtvu.

Kako je sud utvrdio, ispalio mu je iz blizine hitac u glavu, a Vlaović je preminuo u vozilu hitne medicinske pomoći na putu do bolnice Zadar.

Ubistvo se dogodilo 25. avgusta 2022. godine u ranim jutarnjim satima, kada se Vlaović sa devojkom vraćao iz noćnog provoda. Nakon što mu je pucao u glavu iz neposredne blizine, Tanasković je pokušao da pobegne, usput uništi mobilni telefon i presvuče odeću koju je imao na sebi, ali je vrlo brzo uhapšen, jer su očevici u tome mnogo pomogli policiji.

Sud je utvrdio da protiv Srbina postoje neoborivi dokazi krivice. U pretrazi mesta zločina nađene su naočare za sunce koje je koristio, torba u kojoj su bili dinari, izvesni lekovi, kao i ključni dokaz - pištolj sa izbrisanim serijskim brojem, iz koga je pucano na Vlaovića. Svi ti predmeti imali su na sebi DNK tragove Tanaskovića, dok je na njegovim rukama nađeno dosta barutnih čestica.

Sud nije razmatrao kome se zamerio Vlaović, kojeg su mediji proglasili pripadnikom škaljarskog klana, zaključivši da je Tanaskovića poslala suprotstavljena kavačka grupa. Zadarski sud nije prihvatio tvrdnju Tanaskovića da boluje od šizofrenije. On je nasuđenju priznao ubistvo, ali je odlučio da ne iznosi odbranu.

– Odlučio sam da ne iznosim odbranu, ali mi je žao što sam mnoge loše stvari radio zbog svoje bolesti, izjavio je Tanasković, koji je na suđenju pravio incidente i više puta gutao žilete. Sudski proces odvijao se pod velikim merama obezbeđenja, a optuženog su naoružani stražari dovodili u sud sa pancirom.

Sudski veštaci psihijatri utvrdili su da je njegova inteligencija nešto viša od prosečne, ali da ne boluje od psihičkih bolesti, već da ima problema sa psihoaktivnim sredstvima

Tokom suđenja, zatvorska ćelija Tanaskovića bila je pod merama prisluškivanja kako bi se došlo do nalogodavca. Veruje se da je zločin počinio jer mu je bila obećana novčana nagrada, pa je na taj način trebalo da se dokaže ubistvo iz koristoljublja, za koje je zaprećena kazna do 40 godina zatvora. Međutim, ti dokazi su naknadno izuzeti iz spisa kao nezakoniti, a Tanasković je osuđen za obično ubistvo.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu