Velika nacionalna akcija "Zavrni rukave" biće 11. put organizovana i u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Velika nacionalna akcija "Zavrni rukave" biće 11. put organizovana u Srbiji, ove godine na rekordnih 313 lokacija u nedelju 24. marta od 12 do 14 časova. To je najveća akcija čišćenja Srbije u kontinuitetu. U 2023. godini okupilo se 5.500 ljudi u 160 gradova i opština. Pokretač je UG Eko straža iz Beograda.

Prva ovogodišnja akcija u Kragujevcu prijavljena je na Metinom Brdu, a okupljanje je od 11:45 iza ambulante Doma zdravlja u Čegarskoj. Koordinator akcije je UG PRVI PRVI NA SKALI (PPNS).

Od 12 časova počinje čišćenje javne površine, počev od trotoara ispred ambulante, uzbrdo sa obe strane ulice Raše Plaovića i nadalje stazom desno - do šume i ka spomeniku Raki Ljutovcu, gde se akcija završava.

Prošle godine UG PPNS je koordiniralo dve velike nacionalne akcije: 23. aprila bilo je 70 volontera koji su prikupili 150 kesa smeća, a 10. maja 148 volontera je sakupilo 2.035 kilograma smeća. Pre toga, u martu je inicirano gradsko JKP koje je uklonilo 30 kubika smeća sa do tada postojeće divlje deponije.

Podrška akciji

I ove godine akciju zvanično podržava JKP Šumadija koje će u nedelju posle 14 časova preuzeti sav prikupljeni otpad, potvrdila je Marija Nikolić, rukovodilac sektora čistoće. Šumadija obezbeđuje i deo kesa za prikupljanje smeća. Akciju na Metinom Brdu pomaže i preduzeće Ekostar pak iz Beograda obezbeđivanjem džakova i rukavica koje će takođe biti podeljene učesnicima.

TP "Morava" kao i 2023. godine donira osveženje - vodu i poslasticu.

Poziv "Očistimo Metino Brdo" u sklopu akcije "Zavrni rukave", kao svoj vid podrške, prosleđuju prve komšije: glavni orijentir akcije - ambulanta Doma zdravlja "Bresnica 3", kao i Apoteka Kragujevac, pekara, market...

I ovogodišnje okupljanje sprovodiće se uz prisustvo ekipe Crvenog krsta, zvaničnog partnera udruženja PPNS. O akciji je obaveštena Policijska uprava Kragujevac.

Promotivna kampanja se odvija na portalu udruženja PRVI PRVI NA SKALI, sajtu EKOLOGIJA KRAGUJEVAC i više društvenih mreža. Akcija je tema sadržaja nekoliko kragujevačkih glasila, a gostovanja su omogućena na radiju Zlatousti i TV Kragujevac.

Nakon akcije, može da se nastavi druženje, izlet na ovom kragujevačkom vidikovcu. Prema prognozi RHMZ, u nedelju će najviša dnevna temperatura biti 21 stepen, a prijatan dan najavljuju i meteo-aplikacije.

Ova akcija ostaje nadpartijska, kakva je od samog početka. Kao takva je predstavljena javnosti i najavljena nadležnima, takva će biti beležena video i foto-zapisima, otuda napomena za sve učesnike: poželjno je korišćenje obeležja udruženja, organizacija, klubova..., partijska nisu prihvatljiva.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu