Kragujevac: 8,5 godina do svog stana - iKragujevac


Vesti
Kragujevac se, prema analizi prosečnih neto plata i cena nekretnina, izdvaja kao grad u kome je najlakše kupiti stan od četiri ispitivana u Srbiji.


Za stan prosečne kvadrature od 55 kvadratnih metara, Kragujevčanima bi bilo potrebno oko 8,5 godina rada, uz uslov da bi za kupovinu izdvojili celokupnu prosečnu neto platu.

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, prosečna cena stana po kvadratnom metru u Kragujevcu iznosi 1.355 evra, što za navedenu kvadraturu iznosi 74.525 evra.

Prosečna neto plata u Kragujevcu, prema podacima Zavoda za statistiku, u novembru 2023. godine iznosila je 84.755 dinara, što znači da bi za stan trebalo izdvojiti 88 plata.

Međutim, važno je napomenuti da se radi o idealnom scenariju u kome bi se celokupna plata štedilo za kupovinu stana, što u praksi nije moguće.

Uzevši u obzir minimalnu potrošačku korpu, koja je u novembru iznosila 52.442 dinara, građanima Kragujevca bi i dalje bilo potrebno oko 5,5 godina štednje da bi kupili stan od 55 kvadrata.

Ipak, Kragujevac ostaje grad sa najpovoljnijim odnosom cena nekretnina i prosečnih plata među četiri analizirana grada (Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac).

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu