U Lapovu puštena u rad najveća solarna elektrana u Srbiji - iKragujevac


Vesti
U Lapovu je puštena u rad najveća solarna elektrana u Srbiji „DeLasol“, snage 9,9 megavata, koju je na 12,5 hektara izgradila kompanija MT-Komeks.

Reč je o najvećoj elektrani u Srbiji i po veličini i po snazi, koja će godišnje proizvoditi 15.000 megavat-sati električne energije, što je dovoljno za oko 2.100 domaćinstava.

Privatna investicija kompanije MT-Komeks vredna 8,9 miliona evra relizovana je za manje od tri godine.

Početku rada solarne elektrane prisustvovala je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Za izgradnju ove solarne elektrane korišćeni su bifacijalni solarni paneli koji imaju mogućnost prinosa električne energije sa obe strane panela, zbog čega proizvode veću količinu električne energije.

Ministarka rudarstva i energetike je, prilikom obilaska elektrane, rekla da su saradnja i sinergija javnog i privatnog sektora važne za veću sigurnost snabdevanja i za uspešnu zelenu energetsku tranziciju.

Solarna elektrana DeLasol je najveća solarna elektrana u Srbiji i primer kako korišćenjem solarne energije možemo u isto vreme unapređivati i sigurnost snabdevanja električnom energijom i zaštitu životne sredine.

Direktor i vlasnik kompanije „MK-Komeks“ Miloš Kostić, rekao je da se nada da će na ovaj način pomoći državi da zajednički ispune zacrtani cilj da se do 2040. godine 40 odsto energije dobija iz obnovljih izvora.

Đedović je dodala da će izmene Zakona o korišćenju OIE, kad budu usvojene u parlamentu, omogućiti sprovođenje aukcija za tržišne premije za proizvođače energije iz obnovljivih izvora, čime se otvara put da u narednih nekoliko godina naše kapacitete iz solara i vetra povećamo oko tri puta.

Ministarka rudarstva i energetike je još jednom istakla da će država podržati privatne investitore i omogućiti im najbolji regulatorni okvir kako bi mogli da se razvijaju i da ulažu u nove projekte.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu