Kragujevački Crveni krst traži novu lokaciju za Narodnu kuhinju u kojoj hranu dobija 870 Kragujevčana - iKragujevac


Vesti

Program Narodnih kuhinja u Kragujevcu Crveni krst Kragujevca realizuje od 1996. godine, tada uz značajnu podršku stranih donatora, a od 2003. godine uz finansijsku podršku Grada Kragujevca. Grad Kragujevac opredeljuje novčana sredstva za funkcionisanje ovog programa, a Crveni krst Kragujevca od donatora obezbeđuje dodatne donacije hrane, voća, slatkiša, napitaka i drugih potrebština kako bi se unapredila ishrana ugroženih lica.

Crveni krst Kragujevac se sada suočava sa problemom da se Narodna kuhinja mora izmestiti sa dosadašne lokacije, o čemu smo razgovarali sa direktorkom Crvenog krsta Nevenkom Bogdanović.

 

 

Ko su i koliko je korisnika Narodne kuhinje Crvenog krsta Kragujevca?

Topli obrok u programu Narodne kuhinje Crvenog krsta Kragujevac, koristi 870 osoba iz 560 kragujevačkih porodica. Strukturu čine stariji sugrađani i lica koja zbog bolesti nisu u mogućnosti da se radno angažuju, pa samim tim i njihova deca, koje ukupno u ovom programu, do 18 godina, ima 313. Šest dana u nedelji se u Crvenom krstu Kragujevac kuvaju topli oboroci, a to je ½ kuvanog obroka i ½ vekne hleba po korisniku i dostavljaju svakodnevno na šest distributivnih mesta. Ovo zapravo znači da samo u jednoj godini, za naše najsiromašnije sugrađane, Crveni krst skuva oko 270.000 toplih obroka.

Da li bi korisnika bilo više da su kapaciteti veći?

Narodna kuhinja je najplemenitiji oblik brige o siromašnom stanovništvu. Bez obzira na ekonomiju i ekonomsku moć neke države, uvek će biti onih koji žive na najnižim lestvicama i kojima je Narodna kuhinja spas. Ukoliko bi postojali veći prostorni uslovi i kuhinjski kapaciteti i oprema, uz naravno finansijsku podršku Grada, Vlade i donatora za nabavku namirnica, Crveni krst Kragujevca je spreman da poveća broj obroka za korisnike, koje predlaže Centar za socijalni rad.

Program Narodne kuhinje u Kragujevcu Crveni krst realizuje od '96. godine i kada jednom počne da radi ne bi trebalo da prestane, već kontinuirano da traje zbog svojih korisnika...

Program Narodne kuhinje postoji 23 godine u kontinuitetu i za korisnike predstavlja egistenciju, ali uvek – i više od toga. Snaga Crvenog krsta je u velikoj i razvijenoj mreži volontera, razvijenim kapacitetima i mogućnostima da se i druge donacije brzo i lako dostave do krajnjih korisnika. Tako je Narodna kuhinja Crvenog krsta, pored mesta gde se dobije topli obrok, često i mesto gde se besplatno dobije još neka pomoć u hrani, slatkiš, dodatak. Mesto gde korisnik može dobiti i garderobu, izmeriti pritisak i nivo šećera, čuti neko korisno predavanje, proslaviti praznike sa poznanicima, čak i upoznati, često – i samo porazgovarati sa nekim.

Koliko ima zaposlenih/volontera u Narodnoj kuhinji? Ima li dovoljno donatora?

Na pripremi kuvanih obroka za Narodnu kuhinju rade kuvar i pomoćni radnik, a u istoj kuhinji se svake noći pripremaju peciva za 3000 učenika osnovnih škola, koji dobijaju besplatnu užinu. Ovaj program takođe finansira Grad Kragujevac. Svaka donacija je značajna, jer pored toplog obroka, korisnicima, a posebno deci bi bilo od značaja za pravilnu ishranu da imaju mleko i mlečne proizvode, voće, slatkiš, bar ponekad.

Treba reći da Narodna kuhinja radi u montažnom objektu koji je Crveni krst dobio kao donaciju od Italijana, kao i sve mašine neophodne za rad. Koliko je teško raditi u takvim uslovima?

Italjanski Crveni krst je pre 23 godine izgradio montažni objekat površine oko 300 kvadratnih metara i potpuno je opremio tada najsavremenijom italijanskom kuhinjskom i pekarskom opremom za pripremu obroka za preko 1000 ugroženih građana. Od tada do danas u kuhinji je proizvedeno više od četiri miliona obroka, a kapaciteti su uvećavani u kriznim vremenima,na primer, kuhinja je neprekidno radila dve ipo godine tokom trajanja pandemije .
Kuhinja sa tehnologijom starom 23 godine ,radi dvadeseti četiri časa.Tokom noći peku se fina peciva za 3000 učenika kragujevačkih osnovnih škola.Oprema je funkcionalna ali dotrajala.Zaposleni ulažu napor da održe mašine u ispravnom stanju, ali sve su češći kvarovi, a na popravku se dugo čeka i vrlo je skupa.Takođe se i obim proizvodnje povećao, pa je prostor za proizvodnju obroka i finog peciva nedovoljan, kao što je skučen i neadekvatan i magacinski prostor.

Takođe, treba istaći da se sada Narodna kuhinja suočava sa velikim problemom. Naime montažni objekat Narodne kuhinje postavljen je na zemljištu čiji ona nije vlasnik, pa je stoga pod znakom pitanja dalje postojanje ovog programa, ukoliko se problem lokacije ne reši. Možete li nam reći nešto više o tome?

Objekat Narodne kuhinje je tada izgrađen na neurednoj i neuređenoj parceli više vlasnika, pa je Grad doneo odluku da na određeno vreme ustupi tu parcelu Crvenom krstu imajući u vidu humanu misiju koju je Crveni krst Kragujevca mogao da ostvari samo uz pomoć donatora,odnosno Italijanskog Crvenog krsta.
Kragujevački Crveni krst kao i pre 23.godine očekuje da će mu Grad i sada pomoći rešenju novonastale situacije,posebno što se pokazalo da je sadašnji vlasnik parcele dokazani filantrop.

Koliko je važno da se program Narodne kuhinje Crvenog krsta održi u našem gradu?

Postoje predrasude o korisnicima Narodne kuhinje da su to ljudi,koji ne rade i koji ne žele da brinu o sebi,,ali nije tako.Mnogi od njih hrane se na punktovima dugi niz godina, drugi nisu našli posao i zato zavise od pomoći drugih, ima ljudi sa puno dece, tačno je ima i onih koji su doneli pogrešne životne odluke, ima bolesnih, ima onih koji ne rade a brinu o bolesnom članu, sve je više dece i mladih i nažalost sve više starijih bolesnih i usamljenih. Narodna kuhinja nije samo mesto za preživljavanje ,ona je i mesto za druženje, susret, razgovor. Neki sugrađani nemaju ni uslove ni sredstva da obroke samostalno pripremaju. Narodna kuhinja je najplemenitiji oblik brige o siromašnom stanovništvu,bez obzira na ekonomiju i ekonomsku moć neke države.Uvek će biti onih koji žive na najnižim lestvicama i kojima je Narodna kuhinja spas.

Vlasnik zemljišta želi da pomogne da se montažni objekat izmesti na drugu, bolju lokaciju... Da li ste dobili neki rok?

Kao što rekoh novi vlasnik je osoba koja razume misiju i ulogu Crvenog krsta i ne postavlja rokove,već pre svega želi da sazna šta su naši problemi i potrebe, on sam je postavio rok,da će tek po izgradnji narodne kuhinje na novoj lokaciji, što podrazumeva nastavak njenog kontinuiranog rada, on početi sa realizacijom svojih planova na svojoj parceli, i na tome smo mu neizmerno zahvalni.

1D05DB9C47D34DBD81D13B213BF52FDC.png

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu