Zamrznut socijalni program za radnike Fijata najkasnije do 10. juna - iKragujevac


Vesti
Socijalni program u fabrici Fijat Krajsler automobili biće zamrznut najkasnije do 10. juna, dogovoreno je na jučerašnjem sastanku radnika kragujevačkog Fijata i premijerke Ane Brnabić. Sastanku održanom u Vladi Srbije prisustvovale su ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević i ministarka privrede Anđelka Atanasković, predstavnici Ministarstva finansija i gradonačelnik Nikola Dašić. Narednih desetak dana biće posvećeno traženju rešenja koje je prihvatljivo za radnike.


Nije i ne može u ovom trenutku sve da bude rešeno, rekao je nakon sastanka gradonačelnik Nikola Dašić. Radnici su dobili predlog socijalnog programa koji se njima ne dopada, a ni nama. Zaista nismo zadovoljni njime a da li je on po zakonu – nažalost jeste. Svuda u Evropi bi bio isti, nema drugačijeg zakona. Radi se o privatnoj kompaniji u kojoj država poseduje 33 posto, ali to je manjinsko učešće i svuda na svetu odluke donosi onaj koji ima 50 posto plus jednu akciju više.

Vlada Republike Srbije i grad Kragujevac sve vreme iskazuju želju da se pomogne, da i dalje posredujemo u tim pregovorima ne bi li se pronašlo prihvatljivije rešenje za zaposlene u Fijatu i na tome će biti akcenat narednih dana.

Koliko sam shvatio i premijerka je obećala da dogovori sa italijanskim partnerom produžetak roka za izjašnjavanje radnika za period od desetak dana, kako bi dobili još vremena da možemo da razgovaramo sa Stelantisom. Tačan termin novog sastanka nije dogovoren, kao ni to da li će biti u Kragujevcu ili u Beogradu, kazao je Dašić.

Predstavnici zaposlenih u Fijatu najavili su da će u roku od 48 sati jedinstven zajednički stav sa rešenjima zvanično proslediti predsednici Vlade Srbije i nakon toga očekuju konačne pregovore.

 

1-78 (1).jpg

2-78.jpg

6-37 (1).jpg

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu