/FOTO/ VELIKI INVESTICIONI PROJEKTI U KRAGUJEVCU: Severna obilaznica, novi stadion, rekonstrukcija Gradske dvorane Šumadija, nova deponija, preuređen Trg Radomira Putnika - iKragujevac


Vesti
U okviru unapređenja investicionog ambijenta u gradu, u planu je nova infrastrukturno opremljena industrijska zona Cvetojevac, koja će se prostirati na 200 ha uz Severnu obilaznicu. Formiranje ove zone, svojim potpisom podržali su i meštani koji novim radnim mestima žele da zadrže i privuku mlade u Kragujevac.

Zahvaljujući projektu Čista Srbija, koji realizuje Vlada Republike Srbije, u centru Šumadije biće rešen gorući ekološki problem odlaganja i upravljanja komunalnim otpadom. Savremena regionalna deponija na lokaciji Vitlište, sa spalionicom i centrom za reciklažu omogućiće odlaganje otpada u skladu sa najvišim ekološkim standardima. Pored toga, nakon rekultivacije i sanacije, stara deponija u Jovanovcu postaće zelena oaza sa vidikovcem.

U okviru projekta Čista Srbija, Kragujevac će nastaviti borbu za očuvanje životne sredine izgradnjom novog, još jednog postrojenja za preradu i prečišćavanje otpadnih voda u Cvetojevcu. Po tehničko-tehnološkim parametrima i standardima Evropske Unije, postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda biće izgrađena i u Stragarima i Batočini.

Realizacijom planiranih ekoloških projekata uz pomoć Vlade Republike Srbije, Kragujevac će postati lider u zaštiti životne sredine.

Projektom obnove najstarijeg fabričkog kompleksa – Vojno tehnički zavod, simbol začetka industrijalizacije u Srbiji, postaće mesto odakle kreće nova budućnost kreativne industrije Zapadnog Balkana.

Zaštićen kao kulturno-istorijska celina, sa više od 113 objekata različite spomeničke vrednosti – očuvanjem, rekonstrukcijom, prenamenom, ali i formiranjem novih ambijenata, daće impuls za transformisanje prostora u fokusnu tačku kulturnog života.

Društveni i kulturni život Kragujevčana ponovo će se odvijati u Gradskoj dvorani Šumadija, u kojoj će nakon rekonstrukcije biti stvoreni uslovi za žanrovski različite kulturne programe i sadržaje – velike festivale, pozorišne predstave, opere ili balet. Investicija od 5 miliona evra predstavlja najznačajnije ulaganje u infrastrukturu u oblasti kulture, u poslednjih 50 godina.

U nameri da vrati stari sjaj strogom centru grada, Trg Radomira Putnika, koji zauzima posebno mesto u istoriji i životu Kragujevca, nekada simbol otmenosti i začetka nove čaršije, uskoro će dobiti moderan izgled. Novo središte javnog života biće povezano sa postojećim pešačkim zonama u jednu celinu.

Obnova dečijeg odmarališta Bešnjaja – jedan je od projekata čiju realizaciju Kragujevčani već dugo priželjkuju. U spomen na svog prerano preminulog sina Bogdana, Slavoljub Milanović opredelio je novac za izgradnju nekog objekta u Kragujevcu, a na inicijativu gradonačelnika Nikole Dašića, na mestu porušenog, devastiranog objekta na Bešnjaji, biće izgrađen novi dečiji dom površine 1.300 kvadratnih metara.

Stadion Čika Dača iz 1957. godine dobija novo ruho. Novi velelepni stadion će se prostirati na 26.000 kvadratnih metara. Sa podlogom od prirodne trave, dimenzija 105×68 metara, u skladu sa UEFA standardima, biće mesto za odigravanje najzahtevnijih međunarodnih fudbalskih utakmica.

Kragujevac ulazi u novi investicioni ciklus snažnog razvoja i više nikada neće biti isti. Na tom putu Kragujevac ima snažnu podršku predsednika države i Vlade Republike Srbije.

1-45 (2).jpg

2-46 (2).jpg

3-46 (1).jpg

4-44 (2).jpg

5-41 (3).jpg

6-21 (2).jpg

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu