JKP „Šumadija“ Kragujevac u 2019. godini ostvarila prihod preko milijardu i 260 miliona dinara - iKragujevac


Vesti

JKP Šumadija Kragujevac je u 2019. godini ostvarila poslovne prihode od preko milijardu 260 miliona dinara, a procenjeni neto iznos dobiti je oko 50 miliona dinara, rečeno je na godišnjoj konferenciji za novinare na kojoj su sumirani rezulati poslovanja preduzeća u godini na izmaku i najavljeni planovi za 2020. godinu.

U 2019. godinu ušli smo kao objedinjeno preduzeće sa ciljem da postignemo brže efikasnije i jednostavnije pružanje usluga građanima na teritoriji Kragujevca. Na jednom mestu objedinjeni su poslovi i zahtevi građana, što se kroz rezultate poslovanja pokazalo kao apsolutno opravdano, kazao je Nemanja Dimitrijević, direktor JKP Šumadija Kragujevac. Sve što smo uradili u skladu je sa očekivanjima i pre donošenja odluke o pripajanju da komunalni sektor JKP Šumadija Kragujevac 10 delatnosti može da obavlja uspešno sa manjim brojem zaposlenih i manjim troškovima. Grad Kragujevac je, podsetio je Dimitrijević u 2018. godini za tri komunalna preduzeća izdvajao preko 35 miliona dinara subvencija. U 2019. godini nije bilo ni dinara subvencija prema JKP Šumadija, osim kapitalne subvencije za nabavku buldožera iz sredstava kredita EBRD, što je kako je istakao kapitalna investicija a ne investicija za poslovanje preduzeća. Iz sopstvenih sredstava JKP Šumadija Kragujevac je u ovoj godini uložilo preko 20 miliona dinara za početak izgradnje prve višespratne nadzemne garaže u ulici Kneza Miloša, zatim rekonstrukciju parkinga kod Robne kuće i Male pijace na Bubnju, sređivanje objekata i obnove staza na grobljima i nabavku opreme i nove mehanizacije.

Nezaustavljamo se kada su u pitanju investicije u opremu i mehanizaciju i unapređenje komunalne infrastrukture jer to je, kazao je Dimitrijević naše dugoročno opredeljenje i obaveza kao najvećeg komunalnog preduzeća u gradu Kragujevcu. Za 2020. godinu on je najavio završetak javne garaže, rekonstrukciju 100 autobuskih stajališta, Zelene pijace u centru, intenzivne i obimne radove na uređenju gradskih grobalja i nastavak osavremenjavanja sektora niskogradnje, kako bi grad nezavisno od drugih dobavljača mogao samostalno da izvodi radove.

Imajući u vidu da se Gradska agencija za saobraćaj pripaja JKP „Šumadija“ Kragujevac ovo preduzeće od 2020. godine obavljaće i delatnost javnog prevoza u gradu.

Inače, JKP „Šumadija“ Kragujevac jedno je od 20 preduzeća u zemlji kome je Privredna komora Srbije dodelila zlatnu plaketu za poslovni uspeh u 2019. godini.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu