Asfaltiranje 50 ulica 2020. godine u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Gradonačelnik Kragujevca, Radomir Nikolić gostovao je u emisiji „Epicentar“ Radio televizije Kragujevac.

Govoreći o budžetu Grada za 2020. godinu, izjavio je da ova gradska vlast fazno troši novac, tek kada prihoduje novac troši, tako da je svaki budžet realno planiran. „Redovno plaćamo sve obaveze, na čekanju nemamo zahteva. Pomoć države stiže svim lokalnim samoupravava, pa tako i Kraguevcu. Sami ne bi uspeli da platimo reprograme za dugove iz prethodnog perioda EPS-u“.

„Opozicija, pre svih, Veroljub Stevanović ne smatra dugom ono što nije kredit. Ako vas sačekaju obaveze koje smo mi nasledili od njih, to je gore nego da imate kredit. Rizikovao sam da sredimo gradsku kasu, da prvo rešimo probleme,reprogramiramo dugove da vratimo zaostale obaveze, pa tek onda da radimo ono što je građanima vidljivo. Svim korisnicima budžeta redovno plaćamo subvencije, maksimalni iznos subvencija oko 300 miliona dinara ide Niskogradnji, to su dugovi iz 2008, 2009, 2010. godine“.

U ovoj godini izdvojeno je 450 miliona dinara za razvoj infrastrukture, ostalo nam je još 150 miliona dinara za ovu godinu.

Isti budžet za infrastrukturu predviđen je i za narednu godinu, oko 50 ulica biće asfaltirano, neke od njih su: Tihomira Vukasnovića, Belodrimska… Sve probleme znamo, svi problemi su popisani i sve ćemo rešavati“.

Pomagaćamo skupštinama stanara u rekonstrukciji zgrada, Zakon to dozvoljava, našli smo pravni okvir.

Skupština grada mora da donese odluku o zaduženju od 5 miliona evra za izgradnju potpuno nove autobuske stanice.

Severna obilaznica krenuće od petlje u Botunju, kroz Opornicu, Poskurice, Šljivovca, Divostina, nastavlja ka Vučkovici, dužine je oko 22 km i deo je novog koridora. To će nas povezato sa Zpadanim delom Srbije, povezaće koridor 10 i koridor 11, izgradnju obilaznice najavio je i predsednik Aleksandar Vučić.

Govoreći o izgradnji kuće Đure Jakšića, gradonačelnik Nikolić je izjavio da je bilo neohodno uraditi rekonstrukciju projekta. Kuća će biti potpuno posvećana Đuri Jakšiću, imaće: vinski hab, likovni salon sa salom za književne večeri.

„Projekat Gradske dvorane Šumadije je urađen najozbiljije moguće. Ova operska sala, imaće binu koja se spušta u pod, komotna sedišta, sve ćemo renovirati. Projekat je vredan oko 5 miliona evra, obratili smo se za pomoć Vladi Srbije oko realizacije ovog projekta. Ocenjen je kao najvažniji projekat u infrastrukturi u kulturi što je i premijerka Ana Brnabić istakla, tako da čekamo kada će biti finansiran“, izjavio je gradonačeknik Nikolić. „Kragujevac je posle Beograda, broj jedan u kulturi. Izdvajamo najviše sredstava za kulturu i imamo najveći broj posetilaca koje su organizovale ustanove kulture. Nikada više nije izdvajano za razvoj kulture u gradu. Do sada je sport uvek finansiran višestruko više nego kultura, a nikada zdraviji sport i situaciju u sportsim klubovima nismo imali.“

„Insistirao sam da se cene komunalnih usluga ne menjaju“

Gradonačelnik Nikolić je izjavio da je insistirao da se cene komunalnih usluga za sada ne menjaju. Govoreći o efektima spajanja komunalnih preduzeća u JKP Šumadija, izjavio je da je u JKP Čistoća bilo zaposleno oko 900 ljudi, a da je danas taj broj 536. Ovo preduzeće ne dobija subvencije, samo im se prebacuju sredstva od naplate ekološke takse, a taj novac JKP Šumadija koristi za nabavku potrebne opreme.

Projekat izgradnje novog stadiona trebalo bi da bude završen do kraja marta 2020. Stadion će biti moderan, po UEFA 4 standardima i na njemu će moći da se igraju sve utakmice do polufinala Lige šampiona. Ideja nam je da novu atletsku stazu izgradimo na Tenkodromu.“

„Dugovi grada i javnih preduzeća su bili ogromni, samo ove godine vratili smo dugove Šumadija desa od 70 miliona dinara, vratili smo dug od 100 miliona dinara Medicinee rada, da bi opstalo ovo preduzeće, vraćali smo dugove svih preduzeća. I tako je bilo svake godine, zato nismo mogli da radimo putnu infrastrukturu. Sada možemo reći da smo, uz pomoć Republike Srbije, ozdravili grad i sva javna preduzeća“, izjavio je gradonačelnik Nikolić.

„Želimo da realizujemo planirano“

„Mi u Kragujevcu imamo jednog političkog protivnika, to je Veroljub Stevanović. Borićemo se da se on ne vrati na vlast, ali naša kampanja biće usmerena na to šta smo uradili i šta ćemo uraditi. Kao ozbiljna politička stranka, bavićemo se sobom, a ne drugima. Ne znam ko će biti kandidat za gradonačelnika SNS-a na predstojećim izborima, to ćemo dogovoriti sa predsednikom stranke Aleksandrom Vučićem. Zainteresovan sam za naredni mandat, da završimo i realizujemo šta smo počeli.“, izjavio je gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić gostujući u emisiji „Epicentar“ Televizije Kraguevac.

 

Izvor: rtk

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu