Počeli Dani Palestine u Srbiji - iKragujevac


Vesti

UKragujevcu je sinoć održana manifestacija „Dani Palestine u Srbiji“ koja je skupštinsku salu u zgradi Gradske uprave, ispunila do poslednjeg mesta. Pored brojnih Kragujevčana, Palestinaca koji svoje visoko obrazovanje stiču na fakultetima kragujevačkog univerziteta, članova Društva srpsko-palestinskog prijateljstva, svečanosti su prisusvovali predstavnici grada Kragujevca i ambasador Palestine u Republici Srbiji, Muhamed Nabhan.

Drago mi je što sam u Kragujevcu, gradu sa kojim imamo višestruku saradnju i koji je pružio gostoprimstvo više desetina palestinskih studenata a koji će sutra biti građani svoje zemlje i svom narodu u Palestini služiti znanjem stečenim u ovom gradu, kazao je u svom obraćanju NJegova ekselencija ambasodor Nabhan. Približavamo se prazničnim danima, Novoj godini i Božiću, a Božić je praznik koji nas vezuje jer je to dan, podsetio je ambasador kada je Isus rođen u Vitlajemu u Palestini, zatim odrastao u Nazaretu u Palestini i počeo da propoveda hrišćanstvo u Palestini.

Zato ta zemlja ima posebno mesto imajući u vidu da su iskonska pitanja čitave ljudske civilizacije ko je čovek, odakle je došao i kuda ide i na koja dan danas nema odgovora, nastala u Palestini. Zemlja koja ljudima daje dimenziju za šire gledanje, danas je nažalost izložena surovoj politici, koju sprovode ljudi pogrešno tumačeći poruku da je nebo tu zemlju odrediom samo njima, što je nelogično i protiv shvatanja modernog čoveka. Zemlja na kojoj živimo pripada svim ljudima, a Palestina se otvarala svima bez obzira odakle dolaze i širila ideje ljubavi kazao je ambasador Nabhan i svim Kragujevčanima čestitao nastupajuće praznike.

Manifestaciju Dani Palestine u Srbiji, koja će biti održana u više gradova podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije a organizuje Društvo srpsko-palestinskog prijateljstva.

Zadovoljstvo je što smo posle četiri godine ponovo u mogućnosti da predstavimo palestinsku kulturu i tradiciju građanima Srbije, a pobratimstvo gradova Jerihona i Kragujevca, dugogodišnje prijateljstvo i saradnja su razlozi zbog kojih je naša manifestacija počela iz ovog grada, rekao je Talal Elzik, predsednik Upravnog odbora Društva srpsko-palestinskog prijateljstva.

Grad Kragujevac neguje svoja prijateljstva sa brojnim državama i gradovima i u tome ne odustaje, rekla je dr Gordana Damnjanović, članica gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Ona je podsetila da Kragujevac i Palestina sarađuju više od jedne decenije u oblasti obrazovanja, a učešćem delegacije lekara i stomatologa iz Jerihona na kongresu opšte medicine u Kragujevcu, napravljen je i prvi korak ka saradnji u oblasti zdravstva. Radujemo se budućoj saradnji i zahvalni smo poručila je dr Damnjanović što su Kragujevčani u prilici da kroz tradicinalna jela, muziku i recital osete duh Palestine.

Kragujevčani su se sa Palestinom upoznali kroz muziku, ples, recital, kratke filmske priče o ovoj zemlji i najstarijem gradu na svetu Jerihonu, činjenicama drevne i savremene istorije, ali i kroz priču beduina o njihovom životu i teškoćama tokom okupacije.

1-16.jpg

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu