Budi i ti promoter zdravlja - iKragujevac


Vesti

Jedna u nizu manifestacija u organizaciji Instituta za javno zdravlje Kragujevac povodom obeležavanja Svetskog dana zdravlja održana je danas u Centru za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom Iskra. Manifestacija pod nazivom Budi i ti promoter zdravlja ove godine okupila je preko 20 relevantnih institucija i organizacija iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite, obrazovnih i turističkih institucija, među kojima i najmlađe učesnike Predškolske ustanove Đurđevdan. Svako od njih ima isti cilj – promociju i očuvanje zdravlja.

Ove godine, Svetski dan zdravlja obeležen je pod sloganom Primarna zdravstvena zaštita – osnov univerzalne pokrivenosti zdravstvenom zaštitom. Cilj manifestacije koju danas organizujemo jeste u duhu kampanje i sadržan je u nazivu – Budi i ti promoter zdravlja, kaže doc. dr Ivana Simić Vukomanović, predstavnica Centra za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje Kragujevac. Želimo da poručimo da svaki pojedinac bi trebalo da promoviše zdravlje, zdrave stilove života kroz zdravstvenu vaspitnu aktivnost. Suština koncepta promocije zdravlja je da svaki pojedinac vodi računa o sopstvenom zdravlju i da je svako od nas dužan da ovlada veštinama i znanjima kako da očuva svoje zdravlje, objasnila je ona.

U organizaciji Instituta uz podršku grada Kragujevca manifestacija Budi i ti promoter zdravlja održava se već tri godine za redom a prema rečima dr Gordane Damnjanović, člana Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu ova manifestacija će dobijati sve veći značaj.

Budi i ti promoter zdravlja je manifestacija koja će i u narednom periodu ostati veoma važna u svetlu novog zakona o javnom zdravlju gde je prioritet i fokus svake lokalne samouprave unapređenje svih aktivnosti koje podstiču, promovišu, unapređuju zdravlje celokupne zajednice. Veoma je važno da je Institut za javno zdravlje, kao organizator, čitavoj stvari pristupio interdisciplinarno i multisektorski povezao sve relevantne institucije i organizacije na regionalnom nivou. Kroz ovu manifestaciju pored zdravlja promoviše se sistem primarne zdravstvene zaštite koji predstavlja okosnicu zdravlja stanovništva, rekla je dr Damnjanović, član Gradskog veća.

Povodom Svetskog dana zdravlja Institut za javno zdravlje tokom celog aprila organizovao je niz aktivnosti – zasađena su nova stabla u Velikom parku, održana predavanja u predškolskim i školskim ustanovama, održana konferencija Svetski dan zdravlja.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu