Za sanaciju Kamenog mosta preko Lepenice deset miliona dinara iz Fonda za lokal - iKragujevac


Vesti

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić potpisao je u Beogradu ugovore sa 63 gradonačelnika i predsednika opština koji će omogućiti realizaciju 77 projekata u lokalnim samoupravama vrednim skoro pola milijarde dinara. Gradu Kragujevcu, koji je predstavljao zamenik gradonačelnika Ivica Momčilović iz Fonda za lokal odobreno je deset miliona dinara za sanaciju Kamenog mosta preko Lepenice u ulici dr. Jovana Ristića.

U Gradskoj upravi za upravljanje projektima, održivi i ravnomerni razvoj koja je u saradnji sa Građevinskim fakultetom iz Beograda pripremila kompletnu dokumentaciju za taj konkurs kažu da je reč o projektu od posebnog značaja jer je most, koji je podignut 1923. godine, pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Izvorna tehnička dokumentacija nije sačuvana, kao ni dokumentacija o intervencijama. Jedino je poznato da je 1998. godine izvršena sanacija po projektu Građevinskog fakulteta u Beogradu.

Od sanacije do danas došlo je do degradacije kolovozne ploče i pešačkih staza, a zbog prodora vode pojavila se i korozija na konstrukciji i otpadanja zaštitnog sloja. Radi obezbeđenja trajne stabilnosti, sigurnosti i funkcionalnosti neohodna je hitna sanacija. Ukupna vrednost radova je 15 861 456 dinara sa PDV – om.

Sredstva za projektno – tehničku dokumentaciju, koju je uradio Građevinski fakultet u Beogradu, u iznosu od 5 076 000 dinara obezbedila je Gradska uprava za investicije, a u međevremenu je dobijena i saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Inače, ove godine na konkurs za raspodelu sredstva iz Fonda za lokal stiglo je 200 projekata, ali je zbog ograničenih sredstava odobreno 77.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu