Produbljivanje saradnje Medicinskog fakulteta sa institutom iz Švedske (FOTO) - iKragujevac


Vesti

Gost Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, u okviru Erasmus+ projekta, bio je prof. dr Hakan Wallen, profesor kardiologije na Karolinska Institutu (Stokholm, Švedska), potpredsednik odeljenja za kliničke nauke Karolinska Instituta (Danderyd bolnica), prodekan za postdiplomsku nastavu na kliničkim naukama, viši konsultant Klinike za kardiologiju Danderyd bolnice u Stokholmu.

Dolazak prof.dr Hakan Wallen organizovao je prof.dr Jovan Antović viting profesor  Fakulteta medicinskih nauka od 2009.godine. Dugogodišnja uspešna saradnja sa prof.Antovićem pre dve godine rezultirala je dobijanjem Erasmus+ projekta u okviru koga su dve saradnice FMN bile po 6 meseci na usavršavanju u laboratoriji Karolinska Instituta kod prof. Antovića.

On je u okviru posete našem fakultetu takođe održao predavanje i najavio da će do kraja realizacije ovog projekta, jula sledeće godine, najmanje još jedan a moguće i dva naša sardnika  otići na dalje usavršavanje u Švedsku.

Prof. dr Hakan Wallen održao je najpre predavanje na temu : „How to train PhD students? Who should we educate and Why?“ , u okviru koga je predstavio program doktorskih studija Karolinska Instituta. Drugo predavanje na temu: „Introduction of New Oral Anticoagulants (NOACs) to prevent stroke in Afib: The Stockholm / Swedish experience and strategy'' je bilo namenjeno stručnoj javnosti i izazvalo je veliku pažnju profesora i saradnika naše Fakulteta.

Odnosi se na problematiku atrijalne fibrilacije odnosno tretiranja pacijenata sa ovim, jako opasnim vidom srčane aritmije pogotovo sa aspekta korelacije i potencijalnog nastanka šloga, budući da su ovi pacijenti jako česti u poslednje vreme.

Saradnja sa Karolinskim Institutom, koja je i rezultirala posetom istaknutog profesora i kardiologa dr Hakan Wallen našem Fakultetu je za nas mnogo važna , rekao je prof.dr Vladimir Jakovljević. Pored značaja za stručnu javnost dekan ističe i značaj za Fakultet i mogućnost dodatnog uasvršavanja mladih saradnika na jednom predstižnom Instititu. Upravo programi Doktorskih studija na našem fakultetu i Karolonskom Univerzitetu kao i dalji koraci u realizaciji projekta ''Erasmus+ projekta'' bile su teme o kojima je dekan FMN prof.dr Vladimir Jakovljević sa sardnicima razgovarao sa prof.dr Hakan Wallen i prof.dr Jovanom Antovićem. Zajednički zaključak je da će obe institucije učiniti sve da se postojeća saradnja nastavi i produbi. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu