Ozvaničena saradnja Medicinskog fakulteta i Zavoda za hitnu medicinsku pomoć - iKragujevac


Vesti

Fakultet medicinskih nauka i Zavod za hitnu medicinsku pomoć, potpisivanjem ugovora o poslovno tehničkoj saradnji definisali su obostrana saradnja dve ustanove na realizaciji studijskih programa, praktične nastave, sa posebnim akcentom na obavljanje vežbi iz oblasti urgentne medicine.

Ozvaničena saradnja donosi obostranu korist, pa će i pored obrazovanja studenata u praktičnom delu nastave i lekarima Zavoda za hitnu medicinsku pomoć ubuduće biti dostupne specijalizacije, doktorske studije na ovdašnjem fakultetu i zajedničko učestvovanje na naučnim skupovima.

Potpisivanjem ugovora o poslovno tehničkoj saradnji između Fakulteta medicinskih nauka i Zavoda za hitnu medicinsku pomoć ostvaruje se, kako su zaključili potpisnici dokumenta prirodna saradnja između visokoobrazovne i medicinske ustanove koja već trideset godina pruža predhospitalnu urgentnu i neodložnu zdravstvenu zaštitu na području grada Kragujevca.

Za protekle tri decenije više od 200 danas eminentnih lekara Kliničkog centra, prve profesionalne korake učinilo je upravo u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć.

Lekari hitne bave se bazičnim medicinskim poslom.Svoja iskustva, veštine, znanja i obuke koje redovno sprovode studentima značiće mnogo tokom školovanja, jer ugovor predviđa obavljanje prakse budućih lekara u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć.

Dekan Fakulteta medicinskih nauka, profesor doktor Vladimir Jakovljević zalaže se za intezivniju međunorodnu saradnju, ali i na saradnju zdravstvenih ustanova u lokalnoj zajednici.

Metode u praktičnoj nastavi u medicini, naročito urgentnoj zahtevaju neprekidno usavršavanje, praćenje novih naučnih dostignuća u svetu studentima se intezivno predaju.

Još je bolji način obrazovanja ako se budući doktori i neposredno upoznaju u praksi sa takvim primerima.

Lekari hitne pomoći rade na spašavanju života, svakodnevno imaju sve više pacijenata, kako u ambulanti tako i na terenu.

Grad Kragujevac je izgradio funkcionalnu i modernu zgradu za Zavod za hitnu medicinsku pomoć, vozni park je u solidnom stanju, ali najveći problem sa kojim se suočava Zavod za hitnu medicinsku pomoć je nedostatak kadrova, kaže direktorka Aleksandra Vasović.

Kragujevačkoj Hitnoj pomoći neophodno je najmanje još deset lekara.

Urgentna medicina tek treba da ojača i tek ulazi u srpski zdravstveni sistem. Neprekidna usavršavanja zaposlenih su dobrodošla, kao i današnjih studenata, budućih lekara kragujevačkog zdravstva.

 

Izvor: RTK

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu