Radnici Fijata od danas ponovo rade, nakon kolektivnog odmora - iKragujevac


Vesti

Danas, posle dve nedelje dodatnog kolektivnog odmora radnici u proizvodnji Fijat Krajsler automobilli Srbija, počeli su da rade.

Prema rečima predsednika Samostalnog sindikata u FCA Zorana Markovića od danas će se u dve smene proizvoditi ukupno 410 fijata 500L dnevno, po 205 u svakoj smeni.

Marković je rekao da je dodatni kolektivni odmor dobijen zbog smanjene tražnje koja je uobičajena krajem godine i stava Fijata da ne proizvodi vozila za zalihe već po porudžbini.

"Zaposleni u FCA dobili su dodatni kolektivni odmor u trajanju od ukupno 15 radnih dana, iskoristili su 10, a očekuje se da će i preostalih pet dana odmora biti takođe u novembru. Inače, radnike od sredine decembra očekuje redovan zimski odmor koji traje do Božića", rekao je Marković.

I ranije su zbog smanjene tražnje radnici FCA u Kragujevcu imali dane u mesecu kada ne rade tokom sedmice i koji su im bili plaćeni 65 odsto.

Prema oceni sindikata postignut je "napredak", jer je FCA sporazumom ovoga puta prvi put odobrio dodatni kolektivni odmor, a ti dani biće plaćeni u punom iznosu. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu