U Kragujevcu otvoreni 43. Oktobarski zdravstveni dani - iKragujevac


Vesti

43. Oktobarski zdravstveni dani u Kragujevcu, u organizaciji Okružne podružnice Srpskog lekarskog društva, okupili su blizu 1500 učesnika i 48 predavača iz zemlje i inostranstva. Teme ovogodišnjih zdravstvenih dana su demografija, populaciona politika, onkologija i hematologija, kao i najsavremenija dostignuća u oblasti stomatologije.

U ime Vlade Srbije uspešan rad poželela je prof. dr Slavica Đukić - Dejanović ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, koja je pored ostalog rekla da nas vreme iza nas obavezuje da nam budućnost bude neuporedivo kvalitetnija. Doprinos takvim koracima daju i organizatori Oktobarskih zdravstvenih dana jer su učesnici u prilici da steknu nova znanja i veštine u skladu sa savremenim stremljenjima u medicini.

Znanja stanovništva Srbije o reproduktivnom zdravlju su na dosta niskom nivou, a veliki broj porodica "planira rađanje" prekidima trudnoće, što je nedopustivo u 21. veku, rekla je u Kragujevcu ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović.

Ona je ocenila da će podizanje nivoa znanja o reproduktivnom zdravlju ići teško jer gradjani nisu spremni da razgovaraju o tim temama.

"To će nam ići najteže jer kulturološki nekako nismo spremni da razgovaramo o temama koje život znače, koje nam se čine sramotne, a sa teškim su posledicama. Mi moramo krenuti od toga da su znanja o reproduktivnom zdravlju i obaveza porodica, ne samo obrazovnog sistema. Ne sme biti tabu tema kada je u pitanju seksualno obrazovanje", rekla je novinarima u Kragujevcu Đukić Dejanović.

Situacija u Srbiji je alarmantna jer svake godine ''nestaje jedan grad'', a Srbija je osma po starosti u svetu, ocenila je Slavica.

Đukić-Dejanović je danas u Kragujevcu predstavila Stategiju za podsticanje rađanja Vlade Srbije, učestvujući na 43. Oktobarskim zdravstvenim danima.

Danas i sutra od brojnih predavača učesnici će imati prilike da čuju više o temama kao što su Strategija za podsticanje rađanja Vlade Republike Srbije, Odgovor društva na odumiranje Srbije, Kako podstaći rađanje, Migracioni profil stanovništva Šumadije, Struktura i ishod nacionalnog programa vantelesne oplodnje KC Vojvodine, GAK Narodni front, KC Srbije, Opšte bolnice u Valjevu i KC Kragujevac

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu