Kragujevac - stara prestonica kulture u Srbiji i danas prednjači - iKragujevac


Vesti

Kragujevac je primer dobre prakse u oblasti razvoja i unapređenja kulture, pokazalo je istraživanje koje je naručilo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Rezultati istraživanja, koje su sproveli Institut za pozorište, film, radio i televiziju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu i Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, saopšteni su predstavnicima grada i kragujevačkih ustanova kulture.

Istraživanje pod nazivom “Modeli lokalnih kulturnih politika kao osnova za povećanje kulturne participacije“ sprovedeno je u 15 gradova Srbije. Cilj istraživanja je analiziranje kulture od lokalne politike, preko finansiranja do kulturne ponude gradova u Srbiji. Rezultati istraživanja, u kojima je izuzet Beograd, pokazali su da Kragujevac prednjači u mnogim segmentima u oblasti kulture u odnosu na ostale gradove obuhvaćene ovim projektom.

Oko sedam procenata iz gradskog budžeta izdvaja se za kulturu. Grad sa 40 miliona dinara finansira konkurse u ovoj oblasti. Jedanaest ustanova kulture u Kragujevcu sa 268 zaposlenih organizovalo je 632 programa koje je videlo 177 917 posetilaca. Najposećeniji su Pozorište za decu i Spomen park “Kragujevački oktobar“. Kragujevac, kako je rečeno, od 2003. godine ima i najduži staž u strateškom planiranju razvoja kulture. Grad koji ima značajnu mrežu institucija, festivala, bogato kulturno i istorijsko nasleđe prepoznat je i kao grad koji gradi imidž alterantivnih muzičkih festivala za mlade.

Kragujevac pokazuje zavidne rezultate. Postoji čitav niz dobrih praksi koje bi mogle da budu uzor mnogim drugim gradovima u Srbiji, kazao je dr Vuk Vukićević direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka. Kragujevac je razvio uspešnu i aktivnu saradnju između sektora kulture i obrazovanja. Pozitvnu ocenu Kragujevac je dobio i za formiranje Mreže ustanova kulture koja će omogućiti aktivnu komunikaciju između ustanova čime se postižu značajni rezultati u pogledu planiranja programa, naglasio je Vukićević.

Kultura u Kragujevcu konačno dobija kontinuitet. Nosimo veliko breme odgovornosti, imajući u vidu da je u Kragujevcu osnovan niz kulturno – prosvetnih ustanova. Baštinimo tu tradiciju i želimo da je unapređujemo, kazao je Miljan Bjeletić član Gradskog veća za kulturu. Smatram da vodimo odgovornu i predvidivu kulturnu politiku koja se zasniva na razvoju savremenog stvaralaštva, unapređenju i zaštiti kulturnog nasleđa, međunarodnog umrežavanja koje je zapravo pokazatelj vitalnosti jednog društva.

Inače, celokupan izveštaj biće dostupan na sajtu Zavoda do 15. septembra.  

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu