SPASIOCI UPOZORAVAJU: Na kupanje samo u blizini obale - iKragujevac


Vesti

Neprestano se apeluje na kupače da ne ulaze u vodu tamo gde je zabranjeno i nebezbedno. Da bi neko preplivao jezero, potrebna je izuzetna psihofizička sposobnost, a upravo za takvim podvigom posegnu oni koji nisu na tom nivou.

 Česti su pokušaji preplivanja jezera Šumarice kupač stigne do polovine, umori se, uplaši, zatim nastane panika i može doći do davljenja.

Jezerska kupališta u najvećoj meri su nebezbedna. Voda nije providna, zagreje se na površini, a u dubljim delovima hladnija je i za pet stepeni. Mnogi se iznenade i vrlo brzo uspaniče.

Još jedan faktor treba imati na umu - ljudsko telo se na suncu zagreje i do 40 stepeni dok je prosečna temperatura vode oko 25. Zbog znatne razlike, lekari savetuju da je najvažnija adaptacija tela, i to pokvasiti vrat, glavu i predeo oko srca, a posebnu pažnju treba da obrate osobe sa srčanim oboljenjima.

Kada su u pitanju regularna kupališta, dakle bazeni i plaže pod nadzorom spasilačkih službi, tinejdžeri mogu doći i bez roditeljske pratnje ukoliko roditelj ima poverenja u svoje dete. Problem nastaje kada oni dođu u većim grupama.

Da podsetimo, pre dve godine dečak se utopio u Šumaričkom jezeru. 

TRAGEDIJA U KRAGUJEVCU: Utopio se desetogodišnji dečak u Šumaričkom jezeru!

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu