IZUJEDALI GA STRŠLJENI: Kragujevčanina napao roj opasnih insekata - iKragujevac


Vesti

Kragujevčani se poslednjih mesec dana žale na najezdu stršljena, kako u gradskim, tako i u prigradskim naseljima.

Naime, pojačana pojava ovih opakih insekata izaziva strah i paniku kod ljudi, pogotovo onih koji su skloni alergijskim reakcijama. 

Svake godine u ovo vreme se suočavamo sa pojavom stršljena, mada ovo nije ništa alarmantno u odnosu na prethodne godine, kažu stručnjaci.

Pre samo par dana, naš sugrađanin je doživeo neprijatnu situaciju kada je šetao Šumaricama. Naime, on se kretao pešačkom stazom, koja prelazi preko potoka, u neposrednoj blizini Hotela Šumarice, kada su ga napali stršljeni, imao je oko 8 uboda. Takođe, ni njegov pas nije najbolje prošao. Zaustavio je vozilo kako bi pozvao pomoć ili da ga odbace do kuće. Na sreću, u vozilu je bio lekar koji je savetovao da odmah pozovu Hitnu pomoć, što su i učinili. Naš sugrađanin je dobio injekciju, na sreću, dobro je. 

Pozvao je Komunalnu policiju, koja ga je uputila na Društvo pčelara. Međutim, ne može ništa da se uradi, jer ukoliko ubijete stršljena, platićete kaznu. 

U slučaju uboda, iz Doma zdravlja apeluju na građane da ne diraju bolno mesto, već da ga rashlade vodom ili ledom, potom sljušte žaoku tupim delom noža, ali je ne izvlače, jer se tada luči dodatni otrov, acetilholin. Zatim, mesto uboda oprati vodom i sapunom, piti hladnu vodu, mleko ili sisati kockice leda, sve do prve zdravstvene ustanove.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu